Voeding tijdens de zwangerschap

Een gezonde leefstijl is erg belangrijk, maar al helemaal als je in verwachting bent. Je moet niet alleen goed voor jezelf zorgen maar ook voor je kindje. Je hoort het wel vaker dat mensen zeggen je eet nu voor twee, maar dat hoeft niet zolang je maar voldoende eet.  

Gezonde voeding 

Het is ontzettend belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en tegelijkertijd dus ook voor je kindje. Het is belangrijk dat je niet probeert af te vallen, maar gewoon voldoende eet en goed naar je lichaam luistert. Als je voldoende maar ook gevarieerd eet krijg je de juiste voedingstoffen binnen die je nodig hebt.  

Zo kan je kiezen voor lekker veel groente, fruit, handje noten, veel volkoren producten, een keertje in de week goede vette vis, aantal keer per dag wat zuivel. Zo zijn er natuurlijk nog meer dingen die je kan eten voor een gezonde voeding tijdens je zwangerschap. 

Aandachtspunten  

Er zijn verschillende producten die je beter niet kan eten of drinken tijdens je zwangerschap. Hieronder zie je een lijst. 

Alcohol  

Het wordt aangeraden om geen alcohol te drinken wanneer je in verwachting bent. Het kan namelijk schadelijk zijn voor je kindje.  

Drankjes met cafeïne 

Als je veel cafeïne drinkt is de kans op een laag geboortegewicht aanwezig. Je kan natuurlijk kiezen voor bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie.  

Rauwe melk 

Maak geen gebruik van rauwe melk van de boerderij of kook deze melk voor gebruik. Je mag wel gewone melk gebruiken.  

Zachte kaas 

Eet geen zachte kaas die van rauwe melk is gemaakt. Daar kunnen namelijk sporen van Listerie is zitten en dat kan schadelijk zijn voor je kind.  

Rauwe eieren 

Eet geen rauwe eieren en producten waar rauwe eieren in zitten.  

Rauw vlees 

In rauw vlees kan een parasiet zitten die schadelijk is voor je kind. 

Rauwe vis 

Het eten van rauwe vis is niet heel slim. In rauwe vis zitten namelijk bacteriën die niet goed zijn voor je kind.  

Lever 

Een lever bevat veel vitamine A en als je hiervan teveel krijgt kan het schadelijk zijn voor je kind.  

Het is dus belangrijk dat je goed voor jezelf en voor je kindje zorgt door middel van goede voeding.  

Sharing is caring