De kracht van complimenten

“Wat zie je er goed uit vandaag” of “Wat zit je haar leuk”. Complimentjes die erg fijn om te horen zijn. Zo ontvangt iedereen wel graag complimentjes, maar vind de een het toch lastiger dan de ander om ze goed te ontvangen. Door regelmatig complimentjes kun jij beter je contacten onderhouden.  

Voordeel 

Een compliment zorgt ervoor dat jij een fijn gevoel kan hebben. Naast dat heeft het nog een groot voordeel. Wanneer jij namelijk aan iemand anders een compliment geeft aan het begin van een gesprek, kan dit een goede ijsbreker zijn. 

Wanneer jij een compliment geeft aan iemand anders, heeft dit ook een positief effect op jou. Iemand een goed gevoel bezorgen en een glimlach zien verschijnen, laat ook de boodschapper niet onberoerd. Je probeert te richten op de kleine positieve dingen die de omgeving openen en dat de deur naar nog meer positieve dingen opent.  

Dat een compliment nu goed is voor de ontvanger maar ook voor jezelf, is nu wel duidelijk. Maar hoe kun je nou het beste een compliment geven aan iemand anders? 

Maak het persoonlijk 

Spreek iemand die je een compliment wil geven, persoonlijk aan. Dan komt het compliment namelijk sterker over. Maak het compliment zo specifiek mogelijk en op maat van je gesprekspartner.  

Besteed aandacht aan je boodschap 

Durf precies te benoemen waar jij een compliment over zou willen geven. Het zijn ook de kleine dingen die iemand doet die bewonderingswaardig zijn. Een oprechte waardering op een onverwacht moment is erg fijn om te ontvangen.  

Wees oprecht 

Als een compliment geforceerd is, dan is het niet oprecht. Ga dan ook niet zeggen dat iemand iets goed heeft aangepakt, als dat helemaal niet zo is. Waardering is pas waardevol wanneer het oprecht is.  

Timing is belangrijk 

De tijd dat jij een compliment geeft is erg belangrijk. Benoem de dingen die je wil zeggen relatief snel tijdens of net na het moment dat ze gebeuren. Het zorgt ervoor dat je waardering nog oprechter en extra krachtig overkomt 

Sharing is caring