Waarom heb je soms wel zin in seks en soms niet?

Wanneer je partner nieuw is, of je hebt hem of haar al een tijd niet gezien, dan komt de opwinding vaak makkelijker en zonder inspanning. Als jij al een tijdje dezelfde partner hebt, kost het je net even wat meer moeite om de spanning erin te houden. Maar hoe werkt dit? 

Waarom soms wel en soms niet? 

Als je elkaar een tijdje niet hebt gezien en je ziet elkaar weer, dan heeft dit een erotiserende werking op je lijf, je hersenen en de beleving. Als jij al een tijdje dezelfde partner hebt, komt die opwinding om seks te hebben een stuk minder snel dan in het begin van de relatie. Ook is het zoals je relatie vertrouwd en fijn voelt, heb jij minder de bevestiging nodig via seks.  

Het verschil in opwinding heeft zowel psychologische als fysiologische oorzaken. Zo hebben je levensloop en leerervaringen ook erg invloed op je seksleven. Nieuw, spannend en onzeker zetten onder andere stress-systeem aan het werk: het lichaam wordt geladen met hormonen. Hormonen zorgen ervoor dat we ons anders gaan voelen. Zo is het gevoel bij vreemdgaan erg sterk. De spannende dates, die eigenlijk niet mogen, zorgen ervoor dat het spannende gevoel makkelijk opgeroepen worden.  

Zin maken 

Het is dus helemaal niet gek dat jij en je partner wat minder zin in seks hebben. Toch zijn er een aantal dingen die jullie kunnen doen om meer zin te krijgen. Zo kun je fantaseren, plannetjes maken, een erotisch stukje lezen en je partner dingen laten doen die je prikkelend vindt. Heeft je partner wel zin en jij niet? Doe het toch een keertje. Achteraf kun je zien dat het af en toe seks hebben goed is voor je relatie.  

Sharing is caring