Dit is waarom je meer eet in de winter

Het wordt buiten kouder, de dagen worden kouder en het is al vroeg donker. Je hebt steeds meer zin eten. Heb je het idee dat je meer eet in de winter? Dat kan zomaar eens kunnen kloppen. Waarom doen we dit?  

Temperatuur 

Heb je het koud dan ga je meer eten. Je eetlust neemt toe omdat wij in de winter meer energie nodig hebben. En dat allemaal om onze lichaamstemperatuur op een constant peil van 37 graden te houden. Loopt je temperatuur hoger op dan dat? Dan voel je je niet fijn. Hetzelfde geldt als je het koud hebt. Als je meer eet dan komt er meer warmte vrij. Je gaat dus op deze manier de daling van je temperatuur tegen. Meer eten doe je dus niet bewust, je lichaam vraagt hierom.  

Geluk  

Je lichaamstemperatuur is niet de enige reden dat we meer eten in de wintermaanden. De dagen zijn korter en donker. Ons gelukshormoon dat serotonine heet maak je overdag aan. Daglicht zorgt voor de aanmaak van dit hormoon. Heb je een tekort aan dat hormoon? Dat is dus niet gek met minder daglicht in deze donkere maanden maar, het vergroot wel de eetlust. Lagere serotonine levels zorgen ervoor dat je minder snel vol zit. Je brein denkt dus dat je meer eten nodig hebt.  

Feestdagen 

De feestdagen zorgen er ook voor dat veel mensen meer eten dan ze gewend zijn. De pepernoten, het kerstdiner en de lekkere oliebollen. De laatste paar maanden lijken in het teken te staan van lekker eten. Wil je het een beetje onder controle houden dan zijn er een aantal dingen die je kan doen: 

  • Comfortabel warm  

Zorg ervoor dat je lichaamstemperatuur niet daalt. Kleed je in de wintermaanden dan dus ook niet te koud.  
 

  • Blijf in beweging 

Ook door te sporten en te wandelen zorg je dat je het niet koud krijgt. Hierdoor voel je je ook nog eens fit en blij. Een win-win situatie. 

  • Ga naar buiten 

Zoals je eerder al kon lezen maak je in de winter minder serotonine aan. Door regelmatig naar buiten te gaan en dus het daglicht op te zoeken blijft dit hormoon stabiel.  

Sharing is caring