Het nut van kippenvel

Je hebt er vast wel eens last van namelijk kippenvel. Ineens is het koud en de haren op je armen staan ineens rechtop. Alleen is kippenvel wel nuttig? Wij hebben voor jou het antwoord. 

Ontstaan van kippenvel  

Meestal ontstaat kippenvel wanneer je het koud hebt. De spiertjes aan de onderkant van die haarzakjes gaan dan samentrekken. Je zal het vooral merken op je armen maar het kan ook komen bij je benen en bij mannen ook op de borst. Doordat de spiertjes samentrekken krijg je die typische bultjes op je huid. 

Kippenvel krijg je niet alleen wanneer je het koud hebt. Je kunt het namelijk ook krijgen wanneer je bang bent of emotioneel als je bijvoorbeeld naar muziek aan het luisteren bent. De kippenvel die je krijgt wanneer je emotioneel bent kan veroorzaakt worden doordat de muziek die je luistert als een soort angstreactie wordt gezien. Dit komt omdat je hersenen de muziek die je zo aangrijpt niet zien aankomen en het dus als een bedreiging zien.  

Kippenvel krijgen wanneer je schrikt of echt bang bent wordt gezien als het gedrag van bepaalde zoogdieren. Wanneer een zoogdier schrikt schudden ze hun vacht, dit doen ze om er dan groter en gevaarlijker uit te zien.  

Is kippenvel nuttig? 

Vroeg was kippenvel nuttig. Bij kou moest kippenvel ervoor zorgen dat de haren rechtop gingen staan zodat de lucht ertussen zich zou vasthouden. Dat warmt op en op die manier ontstaat er een isolerende laag. De mensen van nu zijn niet zo behaard meer, dus kippenvel heeft niet veel nut meer. 

Sharing is caring