Het gevaar van uitslapen

Uitslapen, we doen het vooral in het weekend. We starten de dag het liefst laat en rustig. Je voelt je meer uitgerust of althans dat denk je. Maar is dat wel echt zo? Of kan je beter vroeg je bed uit en ervoor kiezen een dutje te doen. 

Minder fit 

Door de weeks moet je vroeg je bed uit. De planning is vol en een drukke werkdag staat weer voor de deur. Het idee van uitslapen in het weekend is heerlijk. Maar uit onderzoek is gebleken dat je hier helemaal niet fitter van wordt. Je wordt er eigenlijk alleen maar moe van. Misschien voel je je in het weekend juist goed, de klap komt dan juist op de maandagochtend. Je zal merken dat je minder energie hebt dan normaal. 

Maandagochtend blues 

Maar hoe werkt dit dan? Het heeft te maken met de aanmaak van melatonine. Deze stof zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Melatonine wordt elke dag volgens een bepaald ritme aangemaakt. Door uit te slapen in het weekend wordt dit ritme verschoven. Zo val je op de zondagavond later en moeilijker is slaap. Het duurt in de ochtend dan ook langer om wakker te worden. Er ontstaat dus eigenlijk een soort van jetlag, je ervaart de maandagochtend blues. Het duurt even voordat je weer in het goede ritme bent. Uit onderzoek blijkt dat je op donderdag pas weer in het oude, en dus het goede, ritme zit.  

Uitslapen of vroeg opstaan  

Slaap je uit dan sta je niet alleen laat op maar ga je ook laat naar bed. Ook het verschuiven van je volledige ritme zorgt voor het ‘maandagochtend blues’ gevoel. En wat als je nou ook door de weeks later opstaat en gaat slapen? Ook dan ben je moe en minder fit. Je gaat namelijk melatonine aanmaken als het buiten donker wordt. De conclusie is dan ook dat je beter slaapt en je beter uitrust als je vroeg naar bed gaat en op tijd opstaat.  

Doe dutjes 

Wil je wel extra slapen? Dan kan je beter een dutje doen. Wanneer je ongeveer 20 minuten slaapt in de middag, kan het je veel extra energie geven. Het verstoort niet je bioritme, zo kom je na het weekend op je werk zonder ‘maandagochtend blues’.  

Sharing is caring