Eelt, zo kom je er vanaf!

Eelt, iedereen heeft het. Het is eigenlijk een bescherming van gevoelige plekken op je lichaam maar, soms kan het ook pijn gaan doen of te veel worden. Ben jij benieuwd hoe het ontstaat? Misschien nog wel belangrijker; hoe je er vanaf komt. Wij vertellen het je! 

Wat is eelt? 

Eelt is eigenlijk een verdikking van de huid. De bovenste huidlaag vormt een extra laag om gevoelige plekken extra bescherming te bieden. Zo hebben veel mensen eelt op hun hielen maar, ook op de handen zie je het vaak. Zeker bij mensen die met hun handen werken. Er is niks mis met een laagje eelt. Sterker nog het is juist belangrijk. Haal je te veel weg dan kan het juist pijn gaan doen. Eelt heeft namelijk een belangrijk functie.  

Overtollig eelt 

Vooral onder de voeten komt vaak overtollig eelt voor. Dit kan pijn doen en zelfs een branderig gevoel veroorzaken. Zowel te veel als te weinig eelt kan dus voor problemen zorgen. Eelt vormt zich op plekken waar veel druk ontstaat zoals aan de zijkant van tenen en de hiel.  

Oorzaken overtollig eelt 

Een aantal oorzaken op een rij:

  • Veel staan en lopen 
    Door veel te staan en te lopen ontstaan er verdikkingen, dit komt door de druk die er op het gebied staat.  
  • Overgewicht 
    Er komt meer druk op te staan, waardoor de kans op eeltvorming groter wordt. 
  • Ouderdom 
    Word je ouder, dan wordt de huid ook droger. Bij een drogere huid is het risico op overtollig eelt groter. 
  • Niet passende schoenen 
    Het dragen van schoenen zonder sokken, te kleine schoenen, te smalle zolen maar ook te kleine sokken kunnen zorgen voor extra eelt. 

Zo verwijder je eelt 

Eelt is op verschillende manieren makkelijk te verwijderen. Is het eelt erg hard dan kan het helpen om eerst een voetbad te nemen voordat je start met een van deze methodes. 

Voetvijl 

Als het gaat om het verwijderen van eelt dan is dit je grote vriend. Spoel je voeten na het vijlen goed af en smeer ze in met een crème. Zachte voeten gegarandeerd.  

Eeltcrème  

Deze crème bevat ingrediënten die het eelt verzachten. Hierdoor kan je het eelt makkelijk verwijderen.   

Azijn 

Meng een deel azijn met drie delen water. Wrijf dit mengsel over het eelt. Trek sokken aan en laat het een nachtje intrekken. De ochtend erna verwijder je het makkelijk met een voetvijl. Je kan ook de azijn vervangen voor citroen.  

Sharing is caring