Zwemmen in de kou

Buiten zwemmen in koude temperaturen? Brrr… Moet je misschien niet aan denken. Toch gaan een hoop mensen in de kou zwemmen. Maar waarom zal je dat doen? En waar moet je op letten wanneer je gaan zwemmen in koud water? 

De redenen waarom jij zou willen zwemmen in koud water 

  • Weestand. Als jij gaat zwemmen in koud water geef je je eigen immuunsysteem een enorme boost. Dit komt omdat het verschil in temperatuur je immuunsysteem prikkelt. Je lichaam maakt dan meer witte bloedcellen aan en dat is goed voor je weerstand. 
  • Je lichaam maakt dopamine aan als je in het koude water bent. Dopamine is ook wel bekend als het gelukshormoon. Je bent daarom dus snel gelukkig wanneer uit het water komt.  
  • Energie. Als je zwemt in open water krijg jij er energie van. Je voelt namelijk een kick wanneer je uit het water komt. Die kick voel je de hele dag door. Het is daarom ook slim om ’s ochtends in open water te gaan zwemmen. 
  • Als je buiten zwemt ben je in de natuur. In de natuur zijn is heel goed voor je gezondheid. Het wordt daarom ook aangeraden om dagelijks 20 minuten buiten te lopen om het je mentale gezondheid een boost geeft.  

Voorbereiden 

Zoals je hierboven kan zien heeft het zwemmen in de open lucht een hoop voordelen. Toch is het belangrijk dat je je goed voorbereid omdat het wel gevaarlijk kan zijn. Je kan namelijk snel onderkoelen. Het is daarom ook handig dat je altijd met een groepje zwemt en een zwemboei. Ook is het belangrijk dat je je goed kleed met een wetsuit. Op deze manier krijg jij het een stuk minder koud.  

Lijkt het je leuk om een keer te gaan zwemmen in open water? Bereid jezelf goed voor zodat jij niet onderkoelt raakt.    

Sharing is caring