Zo voorkom je ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken, de naam zegt het al, ze ontstaan op latere leeftijd. Deze vlekken zijn het resultaat van het natuurlijke ouderdomsproces. Toch kunnen we ze voorkomen in zekere maten. Met de juiste verzorging kan je ze zelfs bestrijden. We vertellen je alles over wat je eraan kan doen. 

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken? 

Een mooie bruine huid in de zomer? Dat komt door de aanmaak van melanine in de huid. De huid bevat cellen die het pigment aanmaakt. Pigment dient als beschermlaagje tegen de zon. Hoe meer je in de zon zit des temeer melanine je huid aan gaat maken. Dit verklaart de bruine kleur na een dagje in de zon. Als de cellen in de huid te veel melanine aan gaat maken kunnen er pigmentophopingen ontstaan. Zo ontstaan de bruine vlekken op de huid. Een oudere huid heeft natuurlijk meer zon gezien. Hier komt de naam ouderdomsvlekken vandaan. Ook wordt de huid dunner als je ouder wordt hierdoor worden de vlekken beter zichtbaar.  

Voorkomen 

De zon vermijden is het belangrijkste wat je kan doen. De vorming van pigmentvlekken duidt op huidschade. Om dit te voorkomen is een goede zonbescherming van belang. Zo bescherm je de huid: 

  • Draag een hoge SPF factor, kies voor minimaal een beschermfactor 30. 
  • Smeer elke 2 uur de huid in met een SPF. Ouderdomsvlekken komen het meest voor op het gezicht, de hals en de handen. Smeer deze gebieden dus extra goed in.  
  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon, zeker tussen 12 en 15 uur. 
  • Bedek de huid met kleding, je kan het gezicht beschermen door een hoed of pet te dragen. 

Het beschermen van de huid tegen de zon zorgt niet alleen voor minder tot geen pigmentvlekken, het heeft ook nog andere voordelen. Je voorkomt rimpels, de huid blijft langer elastisch en de kans op huidkanker wordt minder.  

Verminderen van pigmentplekken 

Zie je dat er op je huid al wel pigmentvlekken beginnen te ontstaan? Dan kan je er ook zeker wat aan doen. We raden je aan om altijd langs een arts of huidtherapeut te gaan. Pigmentvlekken kunnen verminderd worden door een peeling maar ook laserbehandeling. Ingrediënten zoals vitamine A en C kunnen ook helpen het pigmentprobleem op te lossen.  

Sharing is caring