Belangrijkste maaltijd van de dag

Iedereen weet wel dat je ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag. Maar wist je dat één op de drie Nederlanders minimaal één keer per week het ontbijt over slaat. Maar waarom is dit zo en wat is er dan met de andere maaltijden? 

Waarom is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? 

Wanneer jij elke ochtend je ontbijt eet, levert het voor jou belangrijke voedingstoffen op zoals, vitamine B2, Vitamine A, calcium, foliumzuur en vezels. Dit wordt aangeraden door het Voedingscentrum. Het eten van je ontbijt elke ochtend is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je meer energie krijgt en na de nacht breng het je spijsvertering op gang.  

Ontbijt overslaan 

Wat je beter niet kan doen is om elke ochtend of regelmatig je ontbijt over te slaan. Wanneer jij je ontbijt regelmatig overslaat kan het namelijk samenhangen met ongezonde gewoonten, zoals veel snacken, alcohol drinken, roken en weinig beweging. Maar tevens bestaat ook het gevaar dat uw stofwisseling zich hierop afstelt. Wanneer het lichaam te lang geen voeding krijgt, gaat er een signaal af waardoor de stofwisseling afneemt. Dit doen zij om de aanwezige vetcellen in je lichaam op te slaan als reserve. Ook is er door onderzoek bewezen dat er een kleine daling is in de dagelijkse energie-inname en lichaamsgewicht wanneer je je ontbijt overslaat.  

Negatieve gevolgen van niet ontbijten 

Er is aangetoond dat mensen die niet ontbijten maar liefst 27 procent meer kans hebben op het krijgen van een hartaanval en 18 procent op een beroerte. Door iedere ochtend wel iets gezonds te eten, geeft het ook minder kans op een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte.   

Gezond ontbijt  

Je wilt je dag voornamelijk goed beginnen en dat doe je met een goed ontbijt. Maar wat kan je nou het beste eten om alle goede voedingsstoffen binnen te krijgen? De gezondste ontbijten zijn; halvolle yoghurt met havermout en fruit of een sneetje volkorenbrood met een glas melk.  

Sharing is caring