Is honing gezond?

Honing is een natuurproduct, wat het gezond maakt. Tenminste zo denkt de mens. Maar is dit nou echt zo? We worden allemaal steeds bewuster over voeding en zijn veel meer bezig met onze gezondheid. Maar is honing een product dat goed is voor je gezondheid en kan het product ook op andere manieren gebruikt worden? 

Wat is honing? 

Honing is een eeuwenoud product dat een zoete substantie is. De honing ontstaat als honingbijen de nectar uit bloemen halen en deze vervolgens omzetten met behulp van enzymen. De honing wordt een iets wat dikkere substantie dan wat wij als mensen weer consumeren.  

Honing is een product wat niet snel zal bederven. Toch verandert er wel iets aan de honing, namelijk de smaak en de kleur. We weten nu wat honing is, maar kun je honing goed gebruiken voor je gezondheid? 

Verkoudheid 

Als jij last van je keel hebt, heb jij vast wel eens een kopje thee met honing gedronken. De honing in je keel kan de pijn in je keel verzachten. Neem dus voor een goede nachtrust met keelpijn, een kopje thee met honing. Let er wel op dat je de thee een beetje laat afkoelen. Zo verbrand je niet je mond en verdwijnt ook niet de geneeskrachtige werking van de honing.  

Wonden 

Naast dat honing verzachtend werkt bij keelpijn, wordt honing ook vaak gebruikt bij wonden. Honing heeft namelijk een sterke antibacteriële werking en voordat antibiotica de kop op stak, werd het vaak ingezet voor het behandelen van wonden. Zo kan honing nog steeds ingezet worden bij het beperken van brandwonden en het littekenweefsel. Ook heeft honing een antibacteriële werking. Let er wel op dat je geen gewone honing hiervoor gebruikt. Deze is namelijk niet gesteriliseerd. Dat kan weer tot meer infecties leiden. 

Sharing is caring