Loopneus snuiten of ophalen?

Het is weer kouder buiten en ja een loopneus kan daar eigenlijk niet bij missen. Je blijft maar snotteren om gek van te worden, maar wat is nou beter je neus ophalen of snuiten? Wij hebben het voor je uitgezocht. 

Het ontstaan van een loopneus 

Aan de binnenkant van je neusgaten zitten slijmvliezen en trilhaartjes. Die zorgen ervoor dat verschillende virussen en stoffen uit je luchtwegen blijven. Komt er toch een virus of stofje binnen dan krijgen je slijmvliezen meer prikkels. Hierdoor produceren ze meer slijm en brengen je slijmvloed op gang. Eigenlijk is een loopneus dus een verdedigingsmechanisme.  

De bloedvaatjes van de zwellichamen in de slijmvliezen kunnen ook gaan zwellen, waardoor je een verstopte neus kan krijgen. Het hebben van een verstopte neus is ontzettend irritant, maar gelukkig na een paar dagen vaak weer voorbij.  

Je neus snuiten 

Als je neus ontzettend vol zit ga je automatisch je neus snuiten of ophalen. Wanneer je je neus gaat snuiten verhoog je de druk in je neus waardoor het slijm in je neus met ziekteverwekkers de neusbijholtes ingeblazen kan worden. Dit kan dan een bijholteontsteking veroorzaken dit wordt ook wel sinusitis genoemd. Het is daarom belangrijk om niet al te veel druk te zetten op je neus. 

Je neus ophalen 

Bij het ophalen van je neus slik je het slijm door. Door dit te doen zorg je ervoor dat het slijm in de juiste richting gaat. Het gaat namelijk naar je maag waar de schadelijke stoffen door het maagzuur worden geneutraliseerd. De kans dat je sinusitis krijgt is dus kleiner wanneer je je neus ophaalt. Wel is het natuurlijk minder aantrekkelijk voor je omgeving om continu je neus op te halen.  

Sharing is caring