Waarom gapen mensen?

Als er iemand gaapt dan begin je zelf waarschijnlijk ook met gapen. Het is zo’n standaard iets dat we niet eens erover nadenken waarom we eigenlijk gapen. Je zou denken dat we het allemaal puur doen omdat we moe zijn of als je je verveeld, maar er zijn meerdere redenen waarom wij gapen.  

Waarom gapen mensen 

Er zijn twee oorzaken die ervoor zorgen dat je gaapt. Zo heb je de oorzaak vermoeidheid. Je zal merken dat je begint met gapen een aantal uurtjes voordat je naar bed wilt gaat. Dit komt namelijk omdat je langzaam moe begint te worden. Je kan ook beginnen met gapen als je net wakker bent geworden. Je bent dan namelijk nog slaperig en moet echt even wakker worden. 

Een andere bekende oorzaak is verveling. Je zal merken dat je begint met gapen wanneer je je aan het vervelen bent of wanneer je niet voldoende gestimuleerd wordt. Je zal sneller gaan gapen bij iets waar je niet geïnteresseerd in bent.  

Andere oorzaken 

De oorzaken van gapen blijven niet bij die twee standaard oorzaken, want er zijn nog andere oorzaken die er mogelijk voor kunnen zorgen dat je begint met gapen.  

Meer lucht in je longen 

Tijdens het gapen stretch je je longen. Door het gapen voorkomt je lichaam dat er atelectase optreedt. Atelectase is een aandoening waarbij een deel van je longen geen lucht meer kan krijgen en daardoor samenvalt. Gapen kan ook de aanmaak van surfactant stimuleren. Surfactant is een stofje in je longen dat je helpt om je longen open te houden. 

Het koelt je hersenen 

Mensen gapen om de hersenen af te laten koelen. Dit gebeurt wanneer je hersenen oververhit beginnen te raken. Het gapen verandert met de seizoenen. Wanneer het buiten warmer is en je lichaamstemperatuur daar niet boven komt ga je sneller gapen.  

Sociaal gebied 

Hoe dichter je op emotioneel gebied bij elkaar staat hoe groter de kans is dat je moet gapen wanneer de ander aan het gapen is. Gapen is ook erg aanstekelijk bij dieren. Ooit is er een onderzoek gedaan waar honden filmpjes te zien kregen van gapende mensen en de meeste honden moesten daarom ook gapen. 

Een relatie met seks  

Tijdens seks gaat een orgasme vaak samen met gapen. Wanneer jij en je partner samen gapen is het niet alleen maar sympathie. Gapen is eigenlijk een soort lichaamstaal voor belangstelling in seks.  

Sharing is caring