Rijk aan voedingsstoffen voor je baby

Je baby is geboren en jij wilt ervoor zorgen dat jouw kindje gezond is en gezond blijft. Met de juiste vitamines en mineralen kun jij hiervoor zorgen. Zodat je kindje zich goed kan gaan ontwikkelen. Maar welke vitamines heeft je baby nodig?

Gezonde voeding voor je baby

Je kindje heeft veel verschillende vitamines nodig. Deze vitamines krijgt je baby uit de borstvoeding. Borstvoeding is het beste afgestemd op de behoeften van je baby, maar ook kunstvoeding bevat alle essentiële voedingsstoffen. Wel heeft je baby daarnaast nog wel behoefte aan extra vitamine D en vitamine K.

Als je baby ongeveer 4 tot 6 maanden is gaat hij of zij vaker vaste voeding eten. Je kindje kan dan ook vitamines uit groente, fruit, granen en vis of vlees halen. Over het algemeen zijn supplementen niet nodig. Heb je toch twijfels of je kindje alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt via zijn voeding? Bespreek dit dan met je huisarts of het consultatiebureau.

Vitamines die je baby nodig heeft

Vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat je baby sterke botten en tanden ontwikkelt en helpt om calcium uit de voeding op te nemen. Het bevordert ook een gezonde spierfunctie en een goede weerstand. Vitamine D kun je vinden in kleine hoeveelheden in vette vis, vlees en eieren. De grootste bron van vitamine D is de zon. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht.

Vitamine K

Vitamine K wordt aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. Het bevordert een goede bloedstolling en mogelijk ook de aanmaak van sterke botten. Vitamine K vind je in fruit, zuivel, bladgroenten, eieren en vlees.

In het begin heeft een baby nog niet te juiste darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken. Het wordt dan ook aangeraden om de eerste drie maanden 150 microgram aan supplement toe te dienen. Dit kan de kans op inwendige bloedingen verkleinen. Begin hier pas mee wanneer je baby al 8 dagen oud is.

Vitamine A

Wanneer een baby 6 maanden oud is zult die meer behoefte krijgen aan vitamine A. Deze voedingstof helpt onder meer de weerstand, de groei en het gezichtsvermogen gezond te houden. In dierlijke producten zoals vlees, vis, melkproducten en eieren.

Vitamine B

Een baby tussen de 6 en 12 maanden heeft een kleine hoeveelheid vitamine B nodig. De meeste vitamine B vind je in zuivel, vlees, vis, eieren, brood, graanproducten, aardappelen, peulvruchten en groenten.

Vitamine C

Wanneer je baby ongeveer 4 maanden is kan die langzaam beginnen met wat groente- en fruithapjes eten. Door deze producten krijgt je baby genoeg vitamine C binnen om zijn of haar immuunsysteem gezond te houden.

Sharing is caring