Wat te doen tegen een wit en bleek gezicht?

De een heeft hier meer last van dan de ander. Helemaal richting de koude dagen kan je er wel is wat bleker uit zien. Vaak is het zo dat je een wat witter gezicht hebt omdat het genetisch zo bij jou is aangelegd. Toch zijn er een hoop oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij wat wit of bleek eruitziet. Maar zouden andere oorzaken kunnen zijn en wat kun je ertegen doen? 

Wit of bleek 

Je hebt van die mensen die er altijd goed uit zien en een gezonde teint hebben. Anderen hebben dan weer sneller een wat bleker of wit gezicht. Een wit gezicht mist een gezonde levendige uitstraling. Veel mensen denken hierbij best al snel aan een medisch probleem. Je lijkt namelijk wat sneller ziek met een wit gezicht. Het is daarom niet leuk om er wat bleker of witter uit te zien. Een gezond kleurtje is altijd beter voor je uitstraling en je zelfvertrouwen.  

Genetisch 

Een bleke huid kan genetisch aangelegd zijn bij jou in de familie. In dat geval is je gelaat van nature bleker dan dat van andere mensen. Dan is er sprake van een lichter pigment van je huid. Je hebt dan een blekere huid over heel je lichaam. Wanneer je een dagje in de zon gaat is het dan ook een stuk lastiger om bruiner te worden. Je kan deze huideigenschap eventueel oplossen door minder van een crème of lotion voor een bruinere teint. 

Oorzaken van een bleek gezicht 

Het hebben van een bleek gezicht kan dus komen omdat het genetisch bij jou is aangelegd. Toch is dit niet bij iedereen zo. Wij hebben anderen oorzaken van een bleek gezicht voor jou op een rijtje gezet. 

  • Bloedcirculatie. Een wit gezicht heeft doorgaans te maken met een verminderende bloedsdoorstroming. Als je een goede bloedcirculatie hebt, zal jij sneller een mooi kleurtje hebben.  
  • Koud weer. ’s Winters is de kans groter dat jij een bleker gezicht hebt. Door de kou gaat jouw bloed stollen en zal de bloedtoevoer naar het gezicht vertragen. Na een wandeling in de sneeuw kom je daarom ook terug thuis met een bleek gezicht.  
  • Weinig zonlicht. Door zonlicht ontvangt je huid vitamine D dat goed is om je huid gezond te houden en kleur te geven. Wanneer jij te veel binnenblijft krijgt jou huid niet genoeg vitaminen D. Wat meer tijd in de zon en de buitenlucht doorbrengen kan een oplossing bieden.  
  • Stress. Stress is in het algemeen niet goed voor je lichaam. Zo is het ook niet goed voor de bleekheid in je huid. Zo kan er een verbleking van het gezicht optreden bij het vernemen van ernstig nieuwe of bij een belangrijke gebeurtenis.  

Wat kun je doen tegen een wit of bleek gezicht? 

  • Lichaamsbeweging en zon. Als er sprake is van een ziekte of een aandoening dan kan het nuttig zijn om wat meer te genieten van het zonlicht en in openlucht aan lichaamsbeweging. Dit is namelijk goed voor je bloedcirculatie.  
  • Gezonde voeding. Het is vanzelfsprekend dat je je lichaam in het algemeen goed moet verzorgen. Het is daarom goed om voldoende groente en fruit te eten. Dit heeft ook invloed op jouw gezonde huid. 
  • IJzer. Heb jij vaak last van vermoeidheid of lusteloosheid. Dan is er misschien sprake van ijzertekort of bloedarmoede. In dat geval is het handig om contact op te nemen met een huisarts. 
  • Vitamine D. Wanneer jij niet meer naar buiten kan of het is vaak slecht weer, dan kun jij vitamine D supplementen nemen. Die kunnen het gebrek aan zonlicht op vangen.  
  • Make-up. Door gepaste make-up te gebruiken kan je je gezicht meteen een frisse, bruine teint geven waardoor je er gezonder uit gaat zien 

Sharing is caring