15 soorten honger

Even zin in iets lekkers tussendoor of juist gewoon een hele maaltijd. We kennen allemaal het gevoel. Nu heb je niet alleen trek of honger, maar je hebt 15 verschillende soorten honger. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet. 

Geen honger 

Er zijn mensen die niet een prikkel ontvangen vanuit hun lichaam om te beginnen met eten. Dit kan er dus voor zorgen dat je alleen eet wanneer het tijd is of omdat je het gewoon zo bent gewend. Het kan er wel voor zorgen dat je snel te veel eet of in ieder geval meer dan dat je eigenlijk nodig hebt. 

Concentratiehonger 

Deze soort honger komt wanneer je concentratie aan het verminderen is. Je hersenen hebben namelijk te weinig energie en hebben dus even wat eten nodig. Je hersenen gebruiken 20% van de energie die je dagelijks nodig hebt. Het is dus belangrijk dat je even wat eet wanneer je merkt dat je geen focus meer hebt.  

Lichaamshonger 

Dit wordt ook wel de echte honger genoemd of maaghonger. Dit komt omdat deze soort honger vaak samengaat met het knorren van je maag. Je lichaam geeft een aantal keer per dag aan dat het tijd is om te eten.  

Constante honger 

Heb je stiekem de hele dag zin om te eten? Dit kan veroorzaakt worden door ongebalanceerde of eenzijdige voeding. Als je veel van dit soort voeding eet zorgt dit voor onvoldoende verzadiging en hoge insulinespiegels in je bloed. Je lichaam geeft dan aan dat er continu suiker en koolhydraten nodig zijn en dit is dus het constante hongergevoel.  

Luchthonger 

Het rommelen en bewegen in je maagstreek kan je een hongergevoel geven. Luchthonger is eigenlijk geen echte honger. Luchtbellen veroorzaken het geluid, maar niet alleen dat. Ook de beweging van de darmen waarbij er luchtverplaatsing plaatsvindt. Dit kan honger veroorzaken. 

Zintuigenhonger 

Bij deze soort honger is een prikkel aanwezig die door de zintuigen wordt opgepikt en die je eetlust opwekken. Je eetlust gaat groeien wanneer je eten ziet. Als je al het geluid van een zak chips hoort of je ruikt verse patat kan je al honger krijgen. 

Valse honger 

Het hebben van honger en dorst wordt op dezelfde manier geregeld in je hersenen. Die twee prikkels lijken ontzettend op elkaar, dus het kan gebeuren dat je deze prikkels door elkaar haalt. Je kan dus eten wanneer je eigenlijk dorst hebt.  

Kauwhonger 

Het op en neer gaan van je kaken zorgt er niet alleen voor dat we ons eten vermalen het heeft ook nog een andere functie. De verzadigingswaarde van voeding wordt bepaald door de mate waarin we op ons eten moeten kauwen. Het kauwen op zacht eten geeft je sneller een hongergevoel. 

Verveelhonger 

Het bezig zijn met eten en eten zelf kan als doel hebben om voortdurend de opwinding van eten actief te houden. Dit zorgt er dus voor dat je ook aan het eten bent wanneer je eigenlijk helemaal geen honger hebt.  

Afterparty honger 

De combinatie van alcohol en te weinig slaap kan je eetlust verhogen. Ook wanneer je een dag of misschien wel een korte periode meer gegeten hebt dan dat je op dagelijkse basis gewend bent is je eetlust meer.  

Emotiehonger 

Je kent het wel een chocoladereep eten wanneer je liefdesverdriet hebt. Deze soort honger is meer op geestelijk gebied. Dit hongergevoel komt vanuit je hoofd of hart. Dit uit zich dan in een emotie of een stemming. Hierdoor krijg je dus meer eetlust. Emotiehonger kan komen door een positieve emotie of een negatieve emotie.  

Gewoontehonger 

Om half 8 eet je je ontbijt, om half 1 eet je je lunch en om 6 uur is het tijd voor het avondeten. We hebben allemaal wel vaste momenten op een dag dat je gaat eten. Je raakt hieraan gewend. Je eet dan niet eens altijd omdat je honger hebt, maar het kan ook zijn omdat het je zo is aangeleerd en je niet bent anders gewend. 

Hormonale honger 

Het is weer tijd voor de maandelijkse periode en je hebt zin in allemaal lekkere dingen. Dit wordt ook wel het Pre Menstruele Syndroom genoemd. Je hebt een sterke behoefte aan eten en dan vooral zoete dingen. Je hormoonspiegels veranderen en hierdoor verandert ook je eetlust. 

Vermoeidheidshonger 

Je hebt weer eens last van die middagdip en pakt even snel iets, maar dan 9 van de 10 keer is dat dan iets ongezonds in plaats van een gezonde maaltijd waar je echt energie van krijgt. Door die vermoeidheid is het lastiger om een verstandige beslissing te maken en kies je dus snel voor iets makkelijks en dus vaak ongezonder. 

Beweeghonger 

Als je niet goed beweegt raakt je hongergevoel uit balans, maar ook het gevoel dat je vol zit. Je moet dit dan weer goed op gang weten te brengen om weer een stabiele bloedsuikerspiegel te krijgen. Hiervoor heb je dan niet alleen goede gebalanceerde voeding nodig maar ook energie.  

Sharing is caring