De beste oefeningen voor je core

Core is een ander woord voor de romp. Je romp bestaat uit rug-, bil-, buik- en heupspieren. Dit zijn de spieren die aan al je ledematen verbonden zijn en zijn dus een groot onderdeel van je lichamelijke bewegingsfunctie. Wanneer je een goed getrainde core hebt, zorgt het voor de aansturing van je armen en benen en voor het opvangen van harde klappen. Ook brengt je core extra bescherming aan je centraal zenuwstelsel. Een goede core zorgt er ook voor het voorkomen van blessures, een betere lichaamshouding en het verbeteren van je sportprestaties.   

Oefeningen 

Vaak zijn er veel vragen over welke oefeningen nou het beste zijn voor je core. Er zijn veel verschillende oefeningen en manieren om je core goed te trainen. Wij hebben de makkelijkste en bekendste vier oefeningen voor je op een rijtje gezet. 

Plank  

Houd je lichaam in een rechte lijn en ondersteun jezelf met je ellebogen en tenen op de grond. Zorg er wel voor dat je je buikspieren goed aanspant en dat je gedurende oefening deze houding blijft vasten. Is dit te makkelijk en wil je wat intensiever proberen? Draai dan een kwarslag en probeer de zijwaartse plank. Ondersteun jezelf op één elleboog en schuin op je voeten.  

Squad 

Zit in een squadhouding en houd je hoofd strak recht naar voren. Zorg ervoor dat je buik en onderrugspieren een neutrale, licht holle houding aanneemt voor je rug. Plaats je heupen een stukje naar achter en zorg dat je knieën recht naar beneden buigen wanneer je gaat zakken. Zet je voeten neer op schouderbreedte of een klein beetje breder.  

Superman 

Ga op je handen en knieën zitten en houd je rug aangespannen recht. Strek vervolgens je linkerarm naar voren en tegelijkertijd je rechterbeen naar achter. Houd dit een paar seconden vast en trek ze langzaam weer in de begin houding. Doe dit vervolgens dan ook met je andere arm en been.  

Russian twists 

Zit op je billen en zorg ervoor dat je je voeten van de grond hebt. Laat ze een klein beetje boven de grond zweven. Pak een zwaar voorwerp met twee handen goed vast en tik steeds met het voorwerp links van je en daarna recht van je. Herhaal dit meerdere keren in één set. Zorg er wel voor dat je je spieren in je buik goed blijft aanspannen.  

Sharing is caring