Veel zitten op een dag

Nederlanders zijn in verhouding met andere Europese landen toch wel kampioen zitten. We zitten achter ons bureau te werken, zitten in de auto en thuis zit je ook nog eens. Op een normale werkdag zitten wij meer dan dat we staan. Iedere dag lang zitten kan op een wat langer termijn gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Biochemische verandering 

Je lichaam is de hele tijd bezig om je voedingsstoffen om te zetten naar energie en om de suikers en vetten af te breken. Wanneer je lang aan het zitten bent dan kunnen die suikers en vetten minder goed worden verwerkt. Wanneer je zit gebruik je vooral je beenspieren en dat zijn de grootste spieren van het lichaam.  

Als je die spieren niet gebruikt loop je sneller het risico op hart- en vaatziekten, maar ook op diabetes. Zorg er dus voor dat je meer probeert te staan op een dag om dit misschien te kunnen voorkomen.  

Je lichaam veranderd 

Langdurig zitten kan zorgen voor veranderingen in bijvoorbeeld de insulineniveaus, insulinegevoeligheid en plasmavetten in je bloed. Insuline speelt als hormoon een belangrijke rol in het metabolisme. Het kan onder andere voor het transport van glucose naar de je bloedcellen zorgen. Glucose is dan weer een belangrijke brandstof voor je lichaam. 

Tips  

Om wat minder vaak te hoeven zitten op je werkdag zijn er meerdere die je daaraan kan doen. Met deze tips zal je net wat minder lang zitten en kan je dus even lekker je benen strekken.  

  • Vaker de trap nemen in plaats van bijvoorbeeld de lift. Door net wat vaker met de trap te gaan beweeg je even.   
  • Wandelen in je pauze. Om even te wandelen in je pauze kom je gelijk aan je dagelijkse beweging en je kan je hoofd goed leegmaken.  
  • Wanneer je aan het bellen bent even staan. Staand bellen heeft echt zijn voordelen, niet alleen dat je even staat, maar je kan op een veel leuke manier bellen. Wanneer je staat gaat je bloed harder stromen en hierdoor spreek je nuttige delen van je hersenen aan.  
  • Vaak heen en weer lopen voor wat drinken. Pak de hele dag door lekker veel drinken. Het zorgt er niet alleen voor dat je beweegt, maar ook dat je gehydrateerd blijft. 

Sharing is caring