Een schrale neus

Het wordt weer kouder buiten en ja je wordt weer verkouden. Je bent de hele dag door je neus aan het snuiten en dan heb je zo’n knalrode neus. En dan komt soms ook nog eens dat moment dat het pijn begint te doen. Nu zijn er gelukkig ook dingen die je kan doen om je neus goed te verzorgen.  

Verstopte neus 

Door het koude weer krijg je snel last van een verstopte neus. Aan de binnenkant van je neus zit slijmvlies en dat zit vol met bloedvaten en slijmklieren die slijm produceren. Er wordt normaal gesproken altijd precies genoeg slijm gemaakt om je neus nat te houden. Het slijm dat in je neus zit beschermt tegen virussen en bacteriën.  

Wanneer er te veel slijm wordt geproduceerd moet je eigenlijk al gelijk snotteren. Het is niet alleen dat het slijm die verstopping veroorzaakt, maar ook door de verdikking van het neusslijmvlies. Die slijmverdikking komt doordat de bloedvaten in je neus tijdelijk bloed vasthouden.  

Tips  

Zakdoeken  

Door al dat snuiten wordt je neus erg droog, want je bent continu met een zakdoek over je neus aan het wrijven. Je neus raakt dan dus beschadigd en wordt rood. Je zou misschien denken dat het niet uitmaakt welke zakdoeken je gebruikt, maar dat maakt dus wel uit. Het is belangrijk dat je een zachte zakdoek gebruikt. Probeer dan zo min mogelijk te wrijven, maar juist te deppen. 

Hydrateer 

Het drinken van vocht afdrijvende drankjes, zoals koffie en alcohol is niet het meest slimme om te doen bij een schrale neus. Je neus is namelijk al zo droog, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk water te drinken om het allemaal gehydrateerd te houden.  

Scrub en zeep 

Even lekker je gezicht verzorgen met producten is ontzettend fijn, maar je moet wel uitkijken welke producten je gebruikt. Wanneer je een scrub gebruikt beschadig je alleen nog maar meer je huid. Kies dus voor producten die geschikt zijn voor een gevoelige huid. 

Vochtig washandje 

Zo’n schrale neus kan pijn doen en dan is het juist fijn als je je neus even verzacht. Dit kan je doen met een vochtig washandje die je onder de warme kraan houdt. Ga dan liggen en leg het washandje op je neus. Je laat het washandje op je neus totdat het is afgekoeld. Wanneer je het washandje eraf haalt smeer je wat hydraterende crème op je neus. 

Smeren 

Iets heel belangrijks is het smeren van crème op je neus. Dit doe je om je neus te hydrateren, maar ook om het te kalmeren. Als je voor het slapen een goede laag smeert op je neus zal de volgende dag je neus lekker zacht aanvoelen. 

Het hebben van een schrale neus is niet fijn, maar gelukkig kan je er wel dingen tegen doen om in ieder geval de pijn te verminderen. 

Sharing is caring