Angst om alleen te zijn

Je hebt een hele leuk avond gehad met je vrienden. De volgende ochtend word je wakker, maar in plaats van dat je kunt nagenieten, heb jij erg veel last van het gevoel dat je alleen bent. Iedereen om je heen is weg en jij kunt tegen niemand praten. De angst om alleen te zijn, alleen dingen te doen noemen we autofobie. 

Bij autofobie heb je een angst om alleen of eenzaam te zijn. Heb jij hier last van? Dan is dit niet gek! Veel mensen hebben namelijk last van autofobie.  

Mensen die last hebben van autofobie kunnen vaak pas ontspannen wanneer er iemand anders in de omgeving is. Autofobie kan zich uiten op verschillende manieren. Zo kun je obsessief angstig zijn voor alleen zijn, je lichaam kan afstandelijk voelen wanneer je alleen bent, je kunt een verlangen hebben om te vluchten als je alleen bent of je hebt al angst wanneer je denkt aan eenzaamheid.  

Hoe komt het dat je hier last van hebt? 

Wanneer je last hebt van autofobie vrees je vooral dat je alleen komt te staan. Ook al is er geen sprake van werkelijke dreiging dat je alleen komt te staan. Het kan zijn dat je pas weer normaal kan functioneren als je je niet meer alleen voelt. Deze angst kan een gevolg zijn van een trauma. Het kan dan zo zijn dat jij hebt geleden en kwetsbaar was en niemand er voor je was om te helpen. Hier kan je later last van hebben.  

Wat kun je doen tegen autofobie? 

  • Kom je angst onder ogen. Wanneer je last hebt van een angst doe je er alles aan om het niet onder ogen te komen. Toch is dit wel het beste om te doen. Want als je je angst gaat negeren kan dit gevaarlijk voor je zijn. Als het namelijk gebeurt dat je alleen komt te staan, ben je zo kwetsbaar dat je jezelf iets aan kunt doen of ongezond gedrag kunt vertonen. 
  • Daag jezelf uit. Het is slim om jouw mindset te veranderen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Denk niet alleen maar dat dit een angst is maar probeer dit om te zetten in iets positiefs.  

Merk jij dat jij last hebt van autofobie? Praat hier dan over met de mensen in je omgeving en doe er wat mee! 

Sharing is caring