Nee durven zeggen

Iedereen herkent dit wel. Je hebt ja tegen iets gezegd waar je helemaal geen zin in hebt en je durft het ook niet meer af te zeggen.  

Schuldgevoel 

We zeggen allemaal wel is ja wanneer we iets niet willen. Dit doen we vaak omdat we mensen graag te vriend willen houden. Dit doen we zelfs bij mensen die niet eens vrienden zijn. Door ja te zeggen tegen mensen waar je geen vrienden mee bent, gaat het vaak ten koste van de mensen waar je echt graag mee omgaat. Als je wat vaker nee zegt gaat het meer om de dingen die ertoe doen voor jou en niet voor een ander.  

Het schuldgevoel ontstaat snel omdat je anderen teleurstelt wanneer je even aan jezelf denkt. In principe zeg je dan nee tegen de prioriteiten van andere mensen. Wanneer je ja zegt werk je mee aan het verlangen van iemand anders. Dat betekent dat het jou vaak geld, tijd en energie kost in dingen die niet altijd jouw prioriteit hebben.  

Leren nee te zeggen 

Nee zeggen kun je leren. Probeer het eens. Het gaat erom dat jij duidelijk maakt waar jouw grenzen liggen. Je kiest op zo’n moment even voor jezelf. Wanneer jij duidelijk je grenzen aangeeft is dit niet alleen fijn voor jezelf, maar ook duidelijk voor de mensen om je heen. Maar hoe ga je dit doen als je altijd al snel ja tegen dingen hebt gezegd? 

Hoe kun jij het beste nee zeggen? 

  • Gebruik geen excuses. Wanneer iemand je iets vraagt en jij wilt dit niet dan moet je gewoon eerlijk zijn. Door excuses te verzinnen vinden mensen het moeilijker om onder verplichtingen uit te komen. Een excuus kan ervoor zorgen dat er een discussie kan ontstaan en je alsnog overgehaald wordt. Wees dus eerlijk en kies voor jezelf. 
  • Maak gebruik van een pauze. Als iemand je overvalt met een vraag, dan is het handig om een pauze in te plannen. Ga bijvoorbeeld even koffie halen of even een rondje lopen. Op deze manier heb je de tijd om na te denken of jij dit wel echt wil. Kom er wel later zelf op terug.  
  • Weet wat jij belangrijk vindt. Iemand vraagt jou wat om te doen. Voordat je antwoord geeft is het belangrijk om na te denken of je dit wel echt wil. Denk goed na over jou basisbehoeften. Wat is nou echt belangrijk voor jou? 

Sharing is caring