Train jezelf Covid-proof

De aandacht voor leefstijl in de media neemt steeds grotere vormen aan. Mede door de coronacrisis zien steeds meer mensen in welke invloed leefstijl op hun gezondheid heeft. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op ziekten. Wist je dat zo’n 80% van de hart-en vaatziekten kunnen worden voorkomen door een gezonde leefstijl?

Begin dit jaar werd ook pijnlijk duidelijk dat zo’n 78% van de corona patiënten op de IC overgewicht heeft of een BMI van 25 of meer. Al jaren voer ik strijd tegen overgewicht en preventie van ziekte door een gezonde leefstijl. Daarnaast maak ik me dan ook nog druk over het verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om hartziekten.

Immuunsysteem vrouwen anders dan mannen

Voor het schrijven van deze column vroeg ik me af of er ook nog een verschil is in afweer tussen mannen en vrouwen. En wat blijkt? Er zijn dus grote geslachtsverschillen als het gaat om het immuunsysteem. Ik dacht dat het hart ingewikkeld was, maar ons immuunsysteem is veel ingewikkelder. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen! Het afweersysteem kent een aangeboren deel en een “lerend” deel. Als je een keer de aanval hebt gewonnen van een gemeen virus is de kans groot dat bij een herinfectie je nergens last van krijgt omdat je afweer hebt gevormd. Dit lerende afweersysteem, ook wel adaptief systeem, start ongeveer 5 dagen na een infectie. Er worden krachtige antilichamen gevormd en als je opnieuw met het virus in contact komt dan zit er in je afweersysteem een soort geheugen waardoor je er vrijwel niks van merkt. Dit is in essentie ook de werking van een vaccin. Je lichaam krijgt een klein stukje van het virus ingespoten waardoor je afweer wordt geactiveerd en in het immuungeheugen wordt opgeslagen.

Vrouwen in de overgang opgelet

Uit onderzoek blijkt dat het afweersysteem van vrouwen wat reactiever is dan dat van mannen. Met andere woorden ze reageren heftiger en feller op indringers. En dat heeft weer alles te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ook hormonen kunnen het immuunsysteem aansturen. Zo hebben oestrogenen als functie dat er meer antioxidanten worden aangemaakt in de hersenen en die zorgen weer voor het remmen van ontsteking. Na de overgang neemt dit af want dan worden de oestrogeenspiegels bedroevend laag en zijn wij vrouwen onze immuun-boosters kwijt. Maar voor de overgang kun je dus stellen dat vrouwen een veel actiever immuunsysteem hebben dan mannen waardoor ze minder snel een heftige infectie oplopen. Voor een groot deel is dit goed nieuws maar de keerzijde is dat de afweersystemen van vrouwen zich ook vaker keren tegen infecties die niet veel voorstellen. En door al die overactiviteit is er ook een hogere kans dat vrouwen antilichamen gaan vormen tegen lichaamseigen stoffen. Zogenoemde auto-immuunziekten komen hierdoor vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Tja, elk voordeel heeft zijn nadeel. 

Zelf aan de slag!

Wat nu uiteindelijk geldt voor beide sekse is dat je je immuunsysteem, afweerreactie en antioxidanten status zelf kan beïnvloeden door je leefstijl. Iedere dag 30 minuten matig intensief bewegen aan één stuk geeft een enorme boost. En ook het eten van verse groente en fruit houd je antioxidanten op peil. Dus los van wat moeder natuur allemaal heeft bedacht kunnen wij ons lichaam zelf gezond trainen. Vrouwen voor de overgang hebben een streepje voor, maar dat hadden zo ook al voor wat betreft hart en vaatziekten. Na je vijftigste maakt het niet meer uit en hebben mannen en vrouwen evenveel gezondheidswinst. Dus trainen maar, voorkom een dikke buik en boost je afweer. Train jezelf COVID-PROOF.   

Sharing is caring