Alles wat je wilt weten over boter

Boter. De ene noemt het een dikmaker en de ander heilig voor je hart. Dit is alles wat je erover wilt weten: 

Populair in de jaren ‘90 

In de jaren ‘90 was dit product mega populair en lag er in elke koelkast wel een kuipje. We hebben het natuurlijk over margarine. Deze kunstboter is al in 1869 uitgevonden in Frankrijk. Het is een mix van zonnebloem-koolzaad- en lijnzaadolie. De boter bevat veel transvetten en is hierdoor niet gezond.  

Pas ook op voor etiketten met erop ‘olijfolie’ of ‘avocado olie’. De boter bestaat lang niet altijd uit deze ingrediënten, maar bevatten een klein percentage ervan. Dat dit wel op de voorkant van de verpakking wordt gezet, betekent dus niet dat het daadwerkelijk gezonde boter is. Lees dus altijd de ingrediënten.  

De enige echte 

De lekkerste, echte boter blijft natuurlijk roomboter. Alhoewel roomboter vet is, bevat het ook veel vitamine A, D en E. Advies is om roomboter met mate te eten. Kies dan wel voor de ongezouten variant. Nog beter is om te kiezen voor grasboter. Dit betekent dat de koeien voornamelijk gras en dus een natuurlijk dieet hebben gehad. 

Vegan 

Als vegan eet je natuurlijk geen boter. Althans, niet de traditionele boter van een koe. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze vervangingen. Let er hierbij wel op dat lactose vrije boter niet per se gezond is. Wil je bakken, maar heb je niet per se boter nodig? Dan kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor plantaardige oliën zoals olijfolie, kokosolie en avocado olie. 

Er zijn dus genoeg smeersels om te zorgen dat beleg op je boterham blijft plakken of om in te bakken. Het allerbelangrijkste is dus om bewust te kiezen voor de ingrediënten die in een product zitten.  

Sharing is caring