Dit kun je doen tegen overmatig zweten

Klotsende oksels, we hebben er allemaal weleens last van. Zweten is heel normaal bij bewegen, sporten, emoties en spanning. Veel zweten kan natuurlijk erg vervelend zijn. We vertellen je wat je eraan kan doen. 

Zweet 

Even terug naar de basis; hoe werkt zweet en wanneer is dit overmatig? Iedereen heeft tussen de 2 tot 4 miljoen zweetklieren verspreid over het hele lichaam. Maar liefst 4% van al deze klieren bevinden zich onder de oksel. Het zweet op zichzelf stinkt niet. De reactie met bacteriën op de huid zorgen voor de geur. 

Als zweten als onaangenaam ervaren wordt, noemen we dat als overmatig zweten. Je kan last hebben van veel zweet en de geur die vaak als onaangenaam gezien wordt. Je kan overmatig zweten ervaren over het hele lichaam. Het komt het meeste voor onder de oksel, voeten en de handen.  

Symptomen overmatig zweten 

  • Veel zweten bij weinig tot geen inspanning 
  • Zweetplekken in kleding, meerdere keren per dag kleding moeten wisselen 
  • Zweetaanvallen 
  • Onaangename lichaamsgeur 
  • Geïrriteerde huid 

Voorkomen 

Hygiëne 

Persoonlijk verzorging is extra belangrijk bij overmatig zweten. Gebruik een PH-neutrale zeep of douchegel voor het reinigen van de huid. Zorg dat je de huid goed afdroogt. De bacteriën op je huid zorgen voor de onaangenamen geur. Door goed af te drogen krijgen bacteriën minder kans.  

Kleding 

Houd rekening met welke stoffen je draagt. Synthetisch stoffen zoals nylon ademen niet. Hierdoor ontstaat er sneller een onaangename geur. Kies daarom voor katoen, wol of linnen. Deze stoffen ademen beter en absorberen het zweet. Ook kan je ervoor kiezen om een extra shirt mee te nemen, zo kan je als je gezweet hebt je kleding wisselen.  

Schoenen 

Heb je last van zweet voeten dan is het lopen op blote voeten het beste. Uiteraard kan dat niet overal, dat snappen we. Leren schoenen ademen het best, kies ook voor sokken van een ademende stof.  

Wees niet bang om te zweten 
Emoties spelen ook een grote rol als het gaat om zweten. Je hebt vast weleens klamme handjes gehad van de spanning. Hoe meer je je druk maakt hoe meer je gaat zweten. Iedereen heeft hier last van dat is heel normaal.  

Deodorant 

Niet elke deodorant werkt goed als je veel zweet. Je kan het best kiezen voor een anti-transpirant deodorant. Probeer eens een deodorant waar aluminiumzouten aan toegevoegd zijn. Deze bijzondere stof remt de productie van zweet.  

Sharing is caring