Nachtmerries

Bijna iedereen heeft wel eens last van nachtmerries. Heel erg vervelend! Maar wat houdt een nachtmerrie precies in en hoe herken je een nachtmerrie bij jezelf? 

Wat is een nachtmerrie? 

Nachtmerries zijn bovenmatige dromen met een zeer negatieve toon. In een nachtmerrie gebeuren de meest verschrikkelijke dingen, denk hierbij aan bijvoorbeeld; achtervolgingen of moorden. Een nachtmerrie is eigenlijk gewoon een droom over iets wat jij heel beangstigend vindt. Tijdens zo’n nachtmerrie schrik je vaak wakker en realiseer je dat het niet echt was, maar alleen een droom. Nachtmerries ontstaan in je REM-slaap of lichte slaap, Zo’n nachtmerrie kan je nachtrust erg verstoren en het terug in slaap vallen blokkeren.  

Wat zijn de oorzaken van een nachtmerries  

Nachtmerries zijn voornamelijk heel erg normaal en bijna iedereen heeft er wel eens last van. Maar heb je regelmatig nachtmerries? Dan is er waarschijnlijk een specifieke oorzaak. Dit kan zijn; alcohol en/of drugs gebruik, bijwerking van medicatie, negatieve emoties, hoog stressniveau of een trauma.  

Hoe herken je een nachtmerrie 

Er zijn veel verschillende symptomen en kenmerken van een nachtmerrie. Maar welke zijn dat nou precies? Het gaat vooral om de symptomen; als je dromen vaak gaan over bedreigende situaties, je dromen wekken nare gevoelens zoals angst, paniek en verdriet. Je kunt je nachtmerries goed herinneren wanneer je wakker wordt. Je hartslag kan iets verhoogd zijn, je zweet en je hebt een versnelde ademhaling. 

Wat kan je tegen een nachtmerrie doen?  

Natuurlijk is het belangrijk voor het verminderen of voorkomen van nachtmerries dat je lichaam uitgerust en ontspannen is voordat je gaat slapen. Doe bijvoorbeeld een ontspannende activiteit en zorg voor een rustgevende slaapomgeving. Door ook je nachtmerries te delen met anderen doe je er goed aan om je nachtmerries te verminderen of wellicht te stoppen. Wanneer je over je nachtmerrie praat met andere, merk je dat het je heel erg zal opluchten. Zo ga je met een gerust hart en lichaam naar bed en verklein je de kans dat je weer een nachtmerrie krijgt. Een ander manier dat kan helpen is om je nachtmerries te herschrijven. Probeer overdag bewust na te denken over je nachtmerrie en maak er een gelukkig einde aan vast.  

Hoe help je je kind 

Wat kun je het beste doen als je kind een nachtmerrie heeft? Probeer als allereerst kalm te blijven en stel je kind altijd gerust! Door je aanwezigheid stelt je kind zich al gerust.  

Laat aan je kind weten dat de nachtmerrie is geweest, nu voorbij is, dat het veilig is en dat het nep is. Probeer je kind af te leiden door leuke dingen te benoemen en zo een mooie droom te bedenken.  

Sharing is caring