Blue zones

De blue zones dat klinkt al een paradijselijke vakantie bestemming. Maar niets is minder waar ondanks dat dit natuurlijk mooie plekken zijn op de aarde. Is er op het gebied van gezondheid iets ‘magisch’ aan de hand. Inwoners van de blue zones worden gezond oud. Dat wil zeggen dat ze in goede gezondheid de 100 jaar bereiken. Gezond oud worden heeft alles te maken met dagelijkse gewoonten: veel groente eten, wandelen in de natuur, tuinieren, een praatje maken, een dutje doen en een glaasje wijn drinken. Dan Buettner bedacht de benaming voor deze gebieden. Het gaat om: 

  • Okinawa (Japan) 
  • Loma Linda (Californië)  
  • Nicoya (Costa Rica)  
  • Ikiria (Griekenland)  
  • Sardinië (Italië) 

Voeding 

In al deze gebieden is de overeenkomst plantaardig eten. Voornamelijk peulvruchten, groenten, fruit, granen en noten staan vaak op het menu in tegenstelling tot vlees/vis dat maar een paar keer per maand wordt gegeten. Dit verschilt natuurlijk per gebied waar want ze eten zo veel mogelijk uit eigen tuin. Daarnaast drinken ze gemiddeld een à twee glazen wijn per dag. Ook eten ze niet tot ze helemaal vol zitten maar stoppen ze als ze voor tachtig procent vol zijn.  

Beweging 

Voor oudere in de blue zones is bewegen vanzelf sprekend. Zo werken ze bijvoorbeeld veel in de tuin, gebruiken ze geen elektrische apparaten voor huishoudelijke taken. Elk bezoekje aan vrienden of familie doen ze lopend. Als er wel bewust aan lichaamsbeweging wordt gedaan dan kiezen ouderen voor activiteiten die ze leuk vinden. Zoals wandelen of tuinieren.  

Zingeving 

Mensen die in hun leven bezig zijn met dingen die zij als zinvol ervaren blijven daar langer mee actief. Dit betekent dat je een doel hebt om op te staan en aan je dag te beginnen. Uit onderzoek blijkt dat dit zelfs 7 jaar extra levensverwachting kan opleveren. Mensen in deze gebieden gaan vaak ook niet met pensioen maar blijven naar vermogen actief.  

Sociale gemeenschap  

Blue zoners maken deel uit van een sociale gemeenschap. Dat kan een dorpsgemeenschap zijn. Maar ook familie of een kerkelijke/ spirituele gemeenschap. Ze zijn dus zeker niet eenzaam en dat heeft een positief effect op je gezondheid. Daarbij komt dat de zorg voor de oudere vaak door familie wordt gedaan. De oudere kijken om naar de jongeren en andersom.  

Geen stress 

Het hebben van zo’n sociaal netwerk helpt zeker stress verlagend. Ook het nemen van rust of een middagdutje is heel normaal in deze culturen. Mensen in deze zones trappen dus met regelmaat op de rem en hebben over de dag momenten van rust ingebouwd. Dit kan zijn; het herdenken van je voorouders of mediteren.  

Sharing is caring