6 gezondheidsvoordelen van matcha

Wat is Matcha? 

Matcha is een speciale vorm van groene thee. Het betekent letterlijk ‘thee in poedervorm’. Matcha wordt gemaakt van de groene theeblaadjes die fijn zijn gemalen tot poeder. De thee zet je als volgt: meng een theelepel matcha-poeder met een derde kop heet water (verwarmd tot iets lager dan het kookpunt), vervolgens klop je met een bamboeborstel tot het schuimt. 

In tegenstelling tot traditionele groene thee, worden bij de bereiding van matcha de theeplanten bedekt met schaduwdoeken voordat ze worden geoogst. Dit bevordert de groei van blaadjes met een betere smaak en textuur. De bladeren worden met de hand geselecteerd, kort gestoomd om fermentatie te stoppen, dan gedroogd en in een koude opslagruimte gerijpt, wat de smaak verdiept. De gedroogde bladeren worden vervolgens met stenen vermalen tot een fijn poeder. 

Matcha biedt gezondheidsvoordelen 

Omdat matcha wordt gemaakt van thee van hoge kwaliteit en de hele blaadjes. Is het een krachtige bron van voedingsstoffen. Naast kleine hoeveelheden vitaminen en mineralen is matcha rijk aan antioxidanten. Dit zorgt voor een betere bloedsuikerregulatie, bloeddrukverlaging en anti-veroudering. Daarnaast geeft het een betere bescherming tegen hartaandoeningen en kanker.  

Het bevat cafeïne 

Matcha wordt gemaakt van hele bladeren. Hierdoor kan het zijn dat cafeïne binnenkrijgt. Dit is ongeveer evenveel als in een kopje gezette koffie. Wel is het zo dat de natuurlijke stof l-theanine zorgt voor een ontspannen en opgewekt gevoel zonder slaperig te worden. Het advies blijft om ten minste zes uur voor het slapengaan geen cafeïne meer te nemen. Om een goede nachtrust te garanderen laat je dan dus ook de matcha staan!  

De poeders kunnen gezoet zijn, en de kwaliteit varieert 

De smaak van matcha is sterk. Sommige mensen beschrijven het als gras of spinazie-achtig, en het heeft een umami smaak. Daarom kan het gezoet worden om het smakelijker te maken. Thee-experts waarschuwen ook dat bij matcha kwaliteit de sleutel is, en daar hangt een prijskaartje aan. Met andere woorden, verse, pure matcha van hoge kwaliteit is duur. Een laag prijskaartje kan een rode vlag zijn voor een product van slechte kwaliteit.  

Matcha kan in maaltijden worden verwerkt 

Matcha wordt door veel chef-koks gebruikt als ingrediënt in zowel zoete als hartige gerechten. Als je googlet op matcharecepten dan kun je je hart ophalen. De keuken en in uitproberen maar!  

Sharing is caring