Interval

Als jij een fanatieke hardloper bent of een fanatieke sporter dan weet je wel wat een interval inhoudt. Interval gaat om het afwisselen tussen hoge inspanning en herstellen tijdens een training. Maar waar is het nou eigenlijk goed voor? En wat zijn de beste intervaloefeningen die je kan doen? 

Wat is een interval? 

Interval kan je indelen in twee trainingssoorten, namelijk een intervalloop en een HIIT work-out wat high intensity interval training betekent. Een intervalloop is een trainingsvorm, waardoor je snel conditie kan opbouwen of je sneller maakt op een bepaalde afstand. Bij een intervalloop wissel je intensieve, snelheden en korte periodes van training af met een rustperiode. Bij een intervalloop kan dat zijn 30 seconden heel hard sprinten en je rustperiode gelijk daarna 1 minuut wandelen. Bij een HIIT (high intensity interval training) is het wanneer je krachtspanning afwisselt met pauzes. Wanneer je de drempel van verzuring in je lijf verhoogd. En dit een aantal keer achter elkaar herhaalt dan krijg je een goed resultaat. Maar wat voor resultaat kan dit zijn. Dit kan zijn dat je sneller wordt, je verbrandt langer vet en om niet te vergeten verbetert het natuurlijk je conditie. 

Duurloop en intervalloop 

Duurloop is een trainingsvorm waarbij je uithoudingsvermogen wordt getest. Bij een duurloop loop je de hele training zo lang mogelijk op een gelijk tempo. Dit is handig als je je uithoudingsvermogen wilt verbeteren. Het verschil tussen een duurloop en een interval is de intensiteit.  

Maar wat is nou precies beter om te trainen? Een intervalloop of een duurloop?  

Als je je wilt focussen om je conditie te verbeteren en op te bouwen dan heb je aan een intensieve intervalloop meer dan aan een duurloop. Je kan dus ook een krachttraining combineren met een HIIT, zodat je je conditie verbetert. Voor het afvallen is zowel een duurloop als HIIT goed voor het vetverlies. Maar als je snel en in een korte tijd vet wilt verliezen is een HIIT het beste advies. 

De beste intervalloop voor een beginner is; 

  1. Loop de eerste 2 kilometer op een rustig jogtempo 
  1. Ren vervolgens 1 minuut lang op ongeveer 80%  
  1. Wandel hierna rustig 1 minuut lang 
  1. Herhaal deze interval set zo vaak je maar wilt en kan  
  1. Wandel vervolgens op een rustig jog tempo ongeveer 2 kilometer 

Starten met HIIT 

Wil jij lekker thuis aan de slag omdat het buiten nu wat kouder is? Dan zijn de HIIT work-outs met Maaike wat voor jou! In ongeveer 20 minuten werk je met Maaike door een High Intensity Interval Training waarbij je dus jouw hele lijf traint!  

Sharing is caring