Voer voor de hersenen

20% van je binnen gekregen energie gaat naar de hersenen. Voeding is dus erg belangrijk. We leggen je uit wat het effect van voeding is op de hersenen. Welke vitamines en voedingsstoffen zijn belangrijk?  

De hersenen 

De hersenen, ook wel het brein genoemd, bestaan voor 60% uit vet. De aanvoer van vetten is dus belangrijk. Kies voor producten met onverzadigd vet. Dit is namelijk het gezondst. Zo ben je mentaal het scherpst en functioneer je beter. Ook kan je met de voeding achteruitgang van het brein beschermen.   

Vette vis 

Vette vis zoals zalm, makreel en sardines zitten vol met omega 3. Het eten van deze vissoorten beschermt het brein tegen achteruitgang op latere leeftijd. Zorg ervoor dat je dit een keer per week eet. Eet je vegetarisch? Dan kan je de vis vervangen voor lijnzaad, walnoten en gebruik van olijfolie.  

Olijfolie 

Bak in olijfolie in plaats van boter. Olijfolie bevat vitamine E. Dit heeft dezelfde functie als omega 3. Je brein wordt beschermd tegen achteruitgang op latere leeftijd. Denk hierbij aan dementie. Olijfolie bestaat verder voor groot een deels uit onverzadigde vetten. Deze vetten zorgen ervoor dat je hersenen efficiënter werken.  

Volkoren 

Eet je graag witbrood? Voor het optimaal functioneren van de hersenen kan je beter gaan voor volkorenproducten. Witte graanproducten zorgen voor pieken in je bloedsuiker. Bij het eten van volkorenproducten blijft je glucose stabiel. Je hersenen functioneren dan het beste! 

Groene bladgroenten 

Deze groenten zitten vol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. De kansen op ziektes zoals hart- en vaatziekte worden door deze stoffen verlaagd. Daardoor is de kans op dementie weer lager. Voeg groene bladgroenten zoals spinazie, sla en boerenkool vaker toe aan je voedingspatroon.  

Noten 

Walnoten zijn een topper voor de hersenen. Ze bevatten veel vezels en helpen de darmen. Ook zijn ze rijk aan goede vetten. Van alle noten bevat de walnoot de meeste omega 3.  

Voeg ze toe aan een salade of eet elke dag een handje.   

Sharing is caring