De 6 oorzaken van moodswings

Het ene moment voel je je geweldig, het andere moment kan niemand wat goed doen. Je herkent het vast wel, iedereen ervaart weleens moodswings. Maar waardoor worden ze nou veroorzaakt?

Stress

Dit komt vast niet als een verrassing maar stress is een grote boosdoener als het gaat om stemmingswisselingen. Je hebt veel hooi op je vork een raakt overprikkelt. Door alle prikkels raken je hersenen en dus ook je emoties in de war. Je kan merken dat je chagrijnig reageert of dat je onredelijk wordt naar de mensen om je heen.

Depressie

Ook psychische aandoeningen zoals een depressie kunnen een oorzaak zijn. Het geldt niet alleen voor depressie maar deze symptomen kunnen ook voorkomen bij bijvoorbeeld ADHD en andere psychische aandoeningen.

Hormonen

Misschien wel de grootste oorzaak van stemmingswisselingen zijn je hormonen. Dit komt vaker voor bij vrouwen. Door veranderingen in je hormoonhuishouding tijdens bijvoorbeeld je zwangerschap, overgang of menstruatie kan je anders reageren. Maar niet alleen vrouwen hebben last van hun hormonen. Ook bij mannen kan veranderingen van hormonen zorgen voor moodswings.

Slaapgebrek

Weinig slaapt zorgt ervoor dat je minder goed prikkels kan verwerken. Net zoals bij stress raak je dan overprikkelt. Voldoende slaap is dus erg belangrijk.

Cafeïne, suiker en alcohol 

Ook bepaalde voedingstoffen hebben invloed op je moodswings. Cafeïne en suikers geven je energie maar kunnen ook zorgen voor een gehaast en onrustig gevoel. Hierdoor reageer je misschien anders dan je zou willen. Ook geldt dit voor alcohol.

Medicatie

Verschillende medicijnen kunnen zorgen voor moodswings. Vermoeid je last te hebben van deze bijwerking, ga dan altijd naar een arts. Uiteraard kan je ook eerst de bijsluiter raadplegen.

We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om zo moodswings proberen tegen te gaan.

Tips:

  • Probeer achter de oorzaak van de stress te komen.
  • Ontspan voldoende, maak er tijd voor en doe bewust activiteiten om rustig te worden.
  • Laat wat vaker cafeïne, suiker en alcohol staan als je moodswings ervaart.
  • Eet gezond.
  • Zorg voor voldoende slaap. Voor volwassen wordt aangeraden 7 tot 8 uur per nacht te slapen.
  • Bezoek een arts als je denkt dat de stemmingswisselingen komen door psychische klachten of medicatie gebruik. 

Sharing is caring