5x fouten die je maakt tijdens het douchen

Je denkt vast niet na wanneer je een douche neemt. Het is onderdeel van je dagelijkse routine. Je staat er fris mee op of je kruipt erdoor opgewarmd in bed. Maar wist je dat bepaalde gewoontes niet goed zijn voor je huid? Het kan irritatie of zelfs infecties veroorzaken. Noodzakelijk om dit te vermijden dus! 

Je water is te heet 

Heb je een droge en jeukende huid? Dan kan het zomaar zijn dat je het water te heet zet. Alhoewel het lekker voelt en je vooral ’s avonds rozig in bed kruipt, is je huid hier minder blij mee. Als er enorm veel stoom uit je douche komt, dan weet je dat je het water een tandje kouder moet zetten. Naast een droge en jeukende huid kan een te hete douche namelijk eczeem veroorzaken. Vind je het stoom in de badkamer ontzettend fijn? Dan is er een truc waardoor je hier geen vaarwel tegen hoeft te zeggen. Zet de douche zo heet aan als je wilt, zodat de stoom zich goed kan ontwikkelen. Zet het kraanwater vervolgens kouder wanneer je er daadwerkelijk onder stapt. Zo kun je genieten van de warme stoom, maar is je huid je dankbaar.  

Je gebruikt verkeerde zeep 

Het gevoel van een schone, frisse huid is heerlijk, maar als je zeep gebruikt dat je huid iets té goed boent dan werkt het averechts. Door het gebruik van zeep waar bijvoorbeeld veel parfum en sulfaten in zit, verwijder je de beschermende olielaag van je huid. Alhoewel dit fris aanvoelt, raakt je huid nog meer blootgesteld aan het warme (of te hete) water en droogt het uit. Ga dus voor parfumvrije en hydraterende zeep.  

Je scrubt te veel 

In principe heb je niet meer nodig dan water om je lichaam te reinigen. Ja echt. Geen extra middeltjes behalve water, zelfs na een flinke work-out. Natuurlijk wassen we ons toch iedere douchebeurt met zeep, want wie wil er nu niet extra lekker geurend de dag starten of je bed in kruipen. Mits je de juiste zeep gebruikt, kan dit geen kwaad. Maar pas wel op met scrubben. Wanneer je je lichaam scrubt, haal je ook de goede bacteriën op de huid weg. Deze bacteriën beschermen je huid tegen droogheid, jeuk en acne of eczeem plekken. Een keertje scrubben in de zomer kan geen kwaad. Maar doe dit liever niet vaker dan één keer per maand.  

Let op je scheermesje 

Menig Nederlander bewaart het scheermes in een houdertje in de douche. Door de vochtige, vaak zelfs natte, omgeving is dit een bron van bacteriën. Wanneer je jezelf scheert, blijven er huid bacteriën achter op het mesje. En dat gaat natuurlijk lekker broeden in zo’n vochtige omgeving. Wanneer je je scheert, maakt je mesje microscopisch kleine sneetjes in de huid. Je begrijpt dat deze vieze bacteriën hierin gaan zitten en een bacteriële- of schimmelinfectie kan veroorzaken. Gelukkig is dit te voorkomen door voor iedere scheerbeurt je mesje te spoelen in heet water. En vergeet ook je mesje niet vaker te verwisselen. Dit moet namelijk één keer per week!   

Vergeet je voeten niet!  

Je woont misschien niet meer in een (vies) studentenhuis, het dragen van slippers blijft een pré! In de sportschool, in de douche op de sportclub of in de sauna. In publieke ruimtes zijn wratten en schimmels zo opgepikt. Draag daarom altijd slippers zowel in de douche als daarbuiten.  

Sharing is caring