Kan je kramp voorkomen?

Als er iets is dat echt geen prettig gevoel in je lichaam geeft is dat kramp! Het liefst wil je hier niet eens over na denken. Helaas heeft toch iedereen wel is last van dat irritante gevoel in je spieren, waar je maar van denkt er niet vanaf te komen. Nu zijn er gelukkig dingen die je kan doen tegen krampen om het te voorkomen of het te laten stoppen!

Wat is kramp?

Het werk tussen de cellen in je spieren die ook wel spiervezels worden genoemd is mooi verdeeld. Terwijl een deel van die spiervezels zich samentrekt rust de rest uit. Ze zijn dus niet tegelijkertijd actief. Alleen wanneer je kramp hebt reageren de zenuwen die de spieren horen samen te trekken niet op de juiste manier. Dit zorgt ervoor dat er dan te veel signalen naar je spieren gestuurd worden. De spiervezels trekken zich dan samen en dit zie je als kramp.

Voorkomen is beter dan genezen!

Het hebben van kramp is ontzettend vervelend, dus je wilt er eigenlijk alles aandoen om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van kramp. Wij hebben een paar dingen voor jou op een rijtje gezet. Wat jij kunt doen om de kramp te voorkomen:

•             Ga niet meer doen tijdens je training dan dat je lichaam aankan.

•             Blijf voldoende drinken.

•             Draag geen kleding dat te strak zit.

•             Eet geen al te zware maaltijd voor het sporten.

•             Maak gebruik van een warming-up een cooling down.

•             Draag goed ondersteunende schoenen.

•             Let de hele dag door op of je een goede houding aanhoudt.

Wat te doen tegen kramp

Je wilt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van die vervelende kramp af. Nu zijn er verschillende dingen die je kunt doen om van de kramp af te komen. 

Rekken

Bij kramp voelen de spieren gespannen en heb je echt wel even pijn. Het bewegen gaat wat minder soepel, maar wat je het beste kan doen is die verkrampte spier even rekken. Dit zorgt ervoor dat alle spiervezels zich kunnen ontspannen en dus niet alles gaat samentrekken. Je moet het eigenlijk zien als het resetten van je spier.

Wrijven en knijpen

Soms lukt het rekken van die spier niet, omdat het niet op een gunstige plek zit. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van kramp bij je tenen, nek of rug kan je ervoor kiezen om die spieren te laten ontspannen door even te wrijven of knijpen. Ook dit kan voor rust zorgen in je spier.

Sharing is caring