Slaapverlamming

Iedereen heeft er wel eens over gehoord of zelfs wel eens gehad. Een slaapstoornis! Honderdduizenden mensen maken het vaak mee. Er zijn veel verschillende dingen te lezen op het internet over een slaapverlamming. Vaak is het van mensen die zelf hun verhaal doen en hun ervaring delen over het hebben van een slaapverlamming. Maar wat is een slaapverlamming? En wat gebeurt er tijdens een slaapverlamming?

Wat is een slaapverlamming?

Een slaapverlamming wordt ook wel een slaapparalyse genoemd. Het is namelijk een slaapstoornis. Jouw slaap kent verschillende fases. De REM-slaap is hiervan de lichtste fase en dit is dus ook de fase waarin je droomt. Op het moment dat je in of net uit de REM-slaap komt, kan je een slaapverlamming ervaren. Omdat dit niet erg soepel gaat, kan het voelen alsof je al wakker bent, maar je je lichaam niet kunt bewegen. Een slaapverlamming gaat vaak aaneen met het voelen, horen en zien van nare dingen.

Wat gebeurt er tijdens een slaapverlamming?

Veel mensen ervaren ook last van een druk op de borst, of een heel benauwd gevoel dat ze niet kunnen ademen. Maar je hebt ook iets heel anders, namelijk het hallucineren. Omdat je deels wakker bent bij het hallucineren kan je dingen gaan voelen, horen en zien in jouw eigen omgeving die er niet zijn.

De meest voorkomende voorbeelden zijn; het gevoel dat iemand je komt halen, het gevoel dat er iemand aan je zit, je ziet bijvoorbeeld ramen en duren opengaan, je voelt dat iemand druk zet op je borst of je ziet vreemde wezens in je slaapkamer. Dit heten hypnagoge hallucinaties, omdat deze verschijnselen per persoon en per aanval kunnen verschillen.

Oorzaken van een slaapverlamming?

Tieners hebben het meeste last van een slaapverlamming, maar het komt ook regelmatig voor bij volwassenen. De mogelijke oorzaken van een slaapverlamming zijn; dat je te weinig slaap hebt, door stress, op hele verschillende tijden slapen, paniekstoornissen of slaapstoornissen, het gebruiken van bepaalde medicatie of op je rug slapen.

Voorkomen of doorbreken van een slaapverlamming

Een slaapverlamming duurt meestal niet erg lang. Het duurt vaak een paar seconden tot ongeveer een paar minuten lang, maar het gaat in de meeste gevallen vaak vanzelf weer over. Om uit zo’n hallucineerde aanval te komen, kun je het beste als eerste proberen te bewegen, begin ergens klein, bij je tenen bijvoorbeeld. Op deze manier kan je proberen om je lichaam wakker te schudden. Probeer ook geluid te maken als dat kan. Hierdoor kan je snel uit je slaapverlamming ontsnappen.

Om een slaapverlamming te voorkomen kan je het beste niet meer op je rug slapen. Slapen op je rug is namelijk een van de gevaarlijkste houdingen met kans op een slaapverlamming. Het kan de kans op een slaapverlamming dus heel erg vergroten.

Sharing is caring