VOORKOM KLACHTEN TIJDENS THUISWERKEN

De boodschap van Rutte en de Jonge was duidelijk. Vanaf vandaag wordt thuiswerken weer de norm. De meesten zijn het inmiddels wel gewend om met de laptop aan de keukentafel te zitten. Ook werkgevers hebben bureaus, stoelen, computerhouders en printpapier gefaciliteerd om het thuiswerken wat comfortabeler te maken. En alhoewel de meesten zich prima thuis redden, brengt het thuiswerken ook een aantal valkuilen met zich mee.

Alleen thuis aan je keukentafel werken, betekent geen afleiding van je collega’s. Je kunt lekker doorwerken en krijgt veel meer gedaan dan op kantoor. Dat klinkt natuurlijk hartstikke goed en dat is het ook wel, maar er schuilt ook een gevaar. Je beweegt namelijk nauwelijks en zit vol concentratie uren lang te turen naar je beeldscherm. Je hebt het misschien niet eens door, maar al die afleidingen van collega’s zorgen er wel voor dat je even niet naar je beeldscherm kijkt. Je loopt even naar een andere afdeling en weer terug. Stapt naar het koffiezetapparaat en maakt een printje. Al deze kleine momentjes zorgen voor kleine ontspanningsmomenten. Nu je thuis werkt, heb je deze momenten niet. Je loopt immers niet naar de buurman om te overleggen over die ene meeting die je net hebt gehad. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je makkelijk aan ontspanning komt en daardoor het thuiswerken aangenaam blijft.

Geef je ogen wat rust

Zonder dat je het in de gaten hebt, zit je al twee uur onafgebroken op je computer te werken. Het is goed dat je je kunt concentreren, maar geef je ogen ook wat rust. Je oogspieren raken vermoeid door het staren naar een beeldscherm op zo’n korte afstand. Gebruik als stelregel ‘ieder uur neem je 5 minuten schermpauze’. Zet je wekker elk uur en dwing jezelf echt even een pauze te nemen. Ga dan ook niet 5 minuten op je telefoon scrollen, maar maak notities op een vel papier. Houd een brainstormsessie of geniet even van een kop koffie terwijl je met een collega telefoneert. Zo geef je je ogen rust en krijg jij geen hoofdpijn. Win-win!

Rekken en strekken

Ook je lichaam ervaart stress wanneer je een langere periode gefocust achter je computer werkt. Met name je rug en je nek krijgen klachten. Zorg er in ieder geval voor dat je een ergonomische werkplek hebt: je benen staan op de grond en hebben een hoek van 90 graden, je bureau staat op de goede hoogte en je beeldscherm staat op ooghoogte zodat je recht naar voren kunt kijken. Het is verstandig om elke paar uur wat oefeningen te doen, zodat je lichaam soepel blijft. Een aantal oefeningen die je kunt doen:

  • Ga staan en zwaai rondjes met je armen. Eerst vooruit en daarna achteruit. Herhaal dit twee keer.
  • Ga stil staan en draai rustig een rondje met je hoofd. Heen en weer.
  • Rek en strek je rug door de ‘downward facing dog’. Een fijne yoga houding.
  • Ga even dansen door de kamer.

Niet verhongeren

Vergeet ook niet dat je je lichaam moet voorzien van energie. Dat doe je natuurlijk door een gezonde lunch klaar te maken. Zorg dat je koelkast gevuld is, zodat je niet nog langs de supermarkt hoeft. Dat lijkt een fijn uitstapje, maar vaak moet je je vervolgens haasten om op tijd terug te zijn en heb je geen tijd gehad om daadwerkelijk te lunchen. Zorg dus voor een voedzame maaltijd met groenten en vezels. En maak daarna een ommetje, zodat je fris weer aan de slag kunt!

Houd werktijden aan

Zodra je werkdag erop zit, ruim je je werkspullen op en doe je iets wat voor jou ontspannend is. Zo houd je op een dag ruimte om te ontspannen maar vooral ook om werk te laten. Dit klinkt natuurlijk als  een open deur, maar door het opruimen van je werkspullen raak je minder snel in de verleiding om toch nog wat te werken. Houd de kantoor tijden aan en probeer als je normaal veel reistijd hebt om deze tijd te gebruiken voor ontspanning en beweging in plaats van werk. Maak een ommetje, doe een meditatie of een lekkere work-out. Zo begin je je avond goed en met een leeg hoofd.

Heb jij meer tips wanneer je thuis werkt? Laat het ons weten in een reactie!

Sharing is caring