Invloed van licht

De wintertijd staat voor de deur en de dagen worden langzaam korter. Het is dus ook vroeger donker. Merk je dat je humeurig bent? Dat kan kloppen. We vertellen je er alles over.

Licht

Een tekort aan voldoende daglicht kan effect hebben op je humeur. Naast het feit dat je minder lekker in je vel zit kan het ook zorgen voor verschillende gezondheidsklachten. Neem je overdag meer daglicht tot je dan zal je onder andere merken dat je ’s nachts beter slaapt. Te weinig licht kan zorgen voor een slecht humeur, vermoeid gevoel en kan zelfs leiden tot depressie.

Slaap- en waakritme

Je biologische klok zorgt ervoor dat je moe wordt en op tijd naar bed gaat. Maar ook dat je op tijd weer wakker wordt. Je biologische klok bepaalt je hele ritme. Als je weinig daglicht ziet raakt dit ritme verstoort. Daglicht stuurt namelijk je dag- en nachtritme. Door minder daglicht vlakt de productie van melatonine en serotine af. Je voelt je dag- en nachtritme minder.

Onze melatonineproductie gaat van start als het buiten langzaam donker wordt. Hoe vroeger het donker wordt, hoe eerder je dus ook een vermoeid gevoel hebt. Hetzelfde geldt voor overdag. Het wordt later licht en je zal dus moeite hebben met wakker worden.

Geluk en slaap

Serotine ook wel het gelukshormoon genoemd reageert op daglicht. Serotine zorgt voor een tevreden gevoel en positiviteit energie. De serotine die je overdag aanmaakt wordt in de avond omgezet tot melatonine. Het zorgt dus niet alleen voor een fijn gevoel. Hoe meer serotine, hoe meer melatonine. Daarom slaap je dieper en beter na een dag in de volle zon.

Humeur

Uiteraard zorgt slechter slapen voor een minder humeur en onvoldoende serotine zorgt ervoor dat je minder vrolijk bent. Maar ook zijn er directe verbindingen tussen je ogen en het hersengebied wat je humeur regelt. Onvoldoende licht beïnvloed je stemming negatief en kan zelfs leiden tot een neerslachtig gevoel.

Wil je lekkerder in je vel zitten tijdens de donkere dagen? We geven je een aantal simpele tips. Zo ga je vrolijk en uitgerust de donkere dagen door.

Tips:

  • Ga naar buiten als het licht is. Loop tijdens de lunch bijvoorbeeld even een rondje.
  • Werk je binnen? Zorg dan dat je in de buurt van een raam zit.
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Is het slecht weer? Probeer dan wel naar buiten te gaan om zo wel voldoende daglicht te krijgen.

Sharing is caring