Gezond tandvlees

Ontstoken tandvlees is natuurlijk ontzettend vervelend. Je herkent dit vaak doordat je tijdens het tandenpoetsen bloed. Dit komt omdat je tandvlees geïrriteerd en/of ontstoken is. Vaak komt dit door slechte mondhygiëne. Belangrijk is om erger te voorkomen want ontstoken tandvlees waar niks aan gedaan wordt leidt tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is gevaarlijk voor je gebit. Hierdoor kunnen je tanden los gaan zitten of in het ergste geval uitvallen.

4 tips voor gezond tandvlees:

Houd je gebit schoon

Poest 2 keer per dag en gebruik flosdraad, tandenstokers of tandenragers. 60% van je tandoppervlak zit tussen je tanden en kiezen. Door alleen de voor achter en bovenkant te poetsen poets je dus maar 40 %. Dat is zonde want de meeste problemen komen dus juist tussen die kiezen en tanden vandaan. Daarom is het zo belangrijk om flosdraad, stokers of ragers te gebruiken.

Bezoek de tandarts

Breng 2 keer per jaar een bezoek aan de tandarts. Een tandarts checkt jouw gebit, maakt het schoon, ook tussen je kiezen en tanden. Daarnaast controleert een tandarts jouw tandvlees mocht er dus iets aan de hand zijn dan ben je er op tijd bij.

Elektrische tandenborstel

Poets met een elektrische tandenborstel en poets niet te hard. Onderzoek heeft aangetoond dat je met een elektrische tandenborstel veel meer tandplak verwijderd dan met de handpoetsen. Vaak heeft een elektrische tandenborstel een druklichtje hierdoor weet je of je niet te hard op je tandvlees drukt waardoor jouw gezonde tandvlees niet geïrriteerd hoeft te raken.

Voeding

Gezonde voeding helpt! Wanneer je een lagere afweer hebt helpt dat niet mee met een gezond tandvlees. Wanneer je afweer minder is ga je automatisch goed eten om je afweer weer omhoog te krijgen. Er zijn verschillende soorten voeding die helpen bij het zorgen voor een gezond tandvlees namelijk: calcium, omega 3, vitamine D, vitamine E, zink, magnesium en vezels.

Siliconen tandenborstel

De een poetst zijn tanden met een normale tandenborstel en de ander maakt gebruik van een elektrische tandenborstel. Alleen nu heb je ook een siliconen tandenborstel die beter is als je last hebt van gevoelig tandvlees. De siliconen tandenborstel is sterker tegen je tandplak, maar toch lekker zacht voor je tandvlees.

Sharing is caring