Ademhaling tijdens het sporten

Ben jij vaak actief buiten aan het sporten of ben je vaak aan het sporten? Dan heb je wel gemerkt dat ademhalingstechnieken heel erg belangrijk zijn voor je lichaam en voor jouw prestaties. Goed en diep ademhalen is om een aantal redenen belangrijk. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Waarom is het belangrijk dat je goede ademhalingstechnieken toepast tijdens het sporten?

Door in te ademen tijdens het sporten krijgt je lichaam zuurstof binnen via de longen, wanneer je dit doet gaat het kloppen van je hart vele mate sneller. Door het hart harder te laten kloppen, zorgt het hart ervoor dat de spieren voldoende voedingstoffen en zuurstoffen krijgen, waardoor je een oefening lang volhoudt. Dus als je een verkeerde ademhalingstechniek hebt, komt er minder zuurstof in je lichaam en word je sneller moe.  

Een goede ademhalingstechniek zorgt er ook voor dat je tijdens het sporten goed en diep kunt ademhalen. Je lichaam heeft dus tijdens het sporten meer zuurstof nodig om een goede prestatie neer te zetten. Dus als je goede ademhalingstechnieken toepast kan je bijvoorbeeld sneller lopen of meer gewicht kunt tillen. Goede ademhalingstechnieken geeft je dus meer stabiliteit tijdens work-outs. Wat heel gek klinkt is dat je ook je blessurekans kan verkleinen door een juiste techniek aan te nemen voor je ademhaling. Ten slotte geeft een diepe ademhaling je een meer ontspannen gevoel.

Wat zijn de beste ademhalingstechnieken

Voor je rust moet je proberen om door via je buik te ademen. Want ademhalen via je borst kost meer energie. Dit komt omdat er tijdens deze ademhalingstechniek meer spieren bij betrokken worden. Probeer er wel op te letten dat je wel via je neus uitademt, want je neus filtert namelijk de lucht en zorgt ervoor dat de lucht meer aansluit bij je lichaamstempratuur.

Bij krachttraining zijn er een paar verschillende basisregels voor een correcte ademhaling. Één daarvan is bijvoorbeeld de vuistregel, dit is een ademhalingstechniek waarbij je tijdens de spanning uitademend en tijdens de ontspanning inademt. Een andere manier van een goede ademhalingstechniek is om rustig en diep te blijven ademen. De laatste manier is om er een gewoonte van te maken om door je buik te ademen. Hierdoor neem je meer zuurstof per ademhaling.

Sharing is caring