Kriebel in je keel

We kennen het allemaal. Die vervelende, droge en niet-te-stoppen kriebelhoest. Je krijgt hem meestal als je last hebt (gehad) van je keel en weer langzaamaan beter wordt. Of door een allergie, bijvoorbeeld hooikoorts. De oorzaak is een virale of bacteriële luchtweginfectie. De slijmvliezen in je longen raken geïrriteerd. Om die irritatie tegen te gaan, is de reactie van je lichaam om te hoesten. Er is alleen geen slijm om op te hoesten, wat verlichting geeft, en daarom krijg je een hoestaanval.  Buiten het feit dat je je longen uit je lijft hoest, komen er ook nog eens de nodige opvliegers bij kijken. Niet fijn en daar wil je dus zo snel mogelijk van af! 

 
Naar de apotheek 

Om snel van die kriebelhoest af te komen, kun je natuurlijk naar de apotheek rijden om het bekende middel codeïne (op recept) op te halen. Codeïne zorgt ervoor dat je de prikkels om te hoesten niet of minder sterk voelt. Hierdoor reageer je er rustiger op en zul je geen hoestaanval krijgen. Alhoewel dit als muziek in de oren klinkt, heeft codeïne ook een paar vervelende bijwerkingen. Zo kun je er verstopt door raken. Genoeg voeding met vezels eten en water drinken is dus erg belangrijk. Ook word je er wat suf en slaperig door. Geef je borstvoeding? Dan kun je codeïne beter niet nemen. Het middel komt namelijk in de borstvoeding terecht en is schadelijk voor je baby.  

Wat is het alternatief? 

Een geneesmiddel dat net zo goed tegen kriebelhoest werkt is noscapine. Dat is zonder recept bij de drogist en apotheek te koop en heeft ten opzichte van codeïne minder bijwerkingen. Wil je liever geen geneesmiddelen innemen, dan is het beste alternatief toch echt een flesje water! Neem hem mee onderweg zodat je telkens een klein slokje water kunt nemen. Hiermee kalmeer je tijdelijk de prikkel en onderdruk je een hoestaanval. Het enige nadeel is dat dit van korte duur is en je dus telkens een slokje water zult moeten nemen.   

Wat kun je thuis doen tegen die kriebel in je keel? 

Naast dat je kunt gaan naar een apotheek of een drogist kun je ook middeltjes gebruiken die je vaak al in huis hebt liggen. Wij hebber er een paar voor jou op een rijtje gezet! 

  • Neem een theelepel honing. Neem een theelepel honing en houd deze zo lang mogelijk achter in je keel. Honing helpt namelijk erg goed tegen een kriebelhoest.  Een Amerikaans onderzoek toont zelfs aan dat honing even effectief is als een hoestmedicijn.  
  • Laurierdrop. Dit is een dropvariant die bekend staat om keelirritatie te verzachten. 
  • Drink tijmthee. Drink 3 keer per dag tijmthee. In tijm zitten ‘looistoffen’ die voorkomen dat bacteriën vat krijgen op je slijmvliezen. Verder bevat tijm speciale oliën die de hoestprikkels verminderen. Wat je even moet doen om de thee klaar te maken is het toevoegen van twee theelepels verse tijm in een mok met gekookt water. 

Merk jij toch dat je kriebelhoest erger is dan normaal en het gaat maar niet weg, neem dan contact op met je huisarts.

Sharing is caring