Sporten maakt slimmer

Wanneer je regelmatig sport ga je je snel fitter voelen en zul je misschien ook veranderingen zien aan je lichaam. Maar naast dat sporten goed voor je lichaam is, is het ook heel goed voor je geest. Je kan je hoofd lekker leeg maken tijdens een work-out. Maar wist je al dat je ook slimmer wordt wanneer je gaat sporten? 

Minder stress 

Sport is een goed middel om stress te verminderen. Veel mensen zeggen dan ook dat ze gaan sporten om hun hoofd even te kunnen leegmaken. Wanneer jij gaat sporten kan jouw stressgevoel afgeremd worden. Hoe lekker is het wel niet om na een work-out met een leeg hoofd, zonder stress je dag door te kunnen gaan? 

Betere stemming 

Wanneer je sport voor een langere tijd zul je merken dat je je een stuk zelfverzekerder voelt en dat je een beter humeur hebt. Wie lichamelijk actief is, heeft minder risico om een depressie te ontwikkelen. Van sporten en bewegen word je namelijk een opgewekter en vrolijker mens.  

Verbetering van de concentratie 

Door sporten verbeter je niet alleen je geheugen en je motivatie, maar ook je concentratievermogen. Door het sporten krijg jij een boost waar jij het positieve van zult merken. Ook na het sporten. Het sporten is dus goed voor je hersenen op korte termijn, maar ook op lange termijn. Zo beschermt sporten je hersenen tegen ouder worden. 

Groeien van je hersencellen 

Om weer nieuwe dingen te kunnen leren moeten je hersencellen groeien. Door sporten groeien je hersencellen sneller waardoor jij sneller en beter kan gaan leren. Dit is namelijk gebleken uit een onderzoek dat is gedaan op muizen.  

Hoe werkt het onderzoek? 

De muizen werden verdeeld in verschillende groepen, namelijk een leergroep, een zwemgroep, een rengroep, een groep met een extra grote kooi inclusief tunneltjes en een controlegroep. Hieruit is gebleken dat de muizengroep die een extra grote kooi had, twee keer zoveel nieuwe hersencellen had dan de andere groepen. Later is er ook bewijs verschenen dat bij mensen die hardlopen nieuwe hersencellen in de hippocampus zorgt. De hippocampus is het gebied dat een grote rol speelt in het geheugen. 

Productiever 

Wanneer je, als het mogelijk is, overdag een half uurtje zou kunnen sporten tijdens het werk, zul je merken dat je productiviteit een stuk meer omhooggaat. Als je gaat sporten tijdens werk zul je zien dat je prestaties misschien ook wel beter worden. Ook kun je dan meer doen in een korte tijd en zul je dus ook alerter zijn. 

Sharing is caring