Een ongezonde mond kan zorgen voor…

De gezondheid van je mond beïnvloedt je algehele gezondheid. Zorg je goed voor je tanden dan kan dat veel symptomen voorkomen. We vertellen graag alles over de gezondheid van je mond en vooral hoe je de mond gezond kan houden. Door een slechte mondhygiëne kan een tandvleesontsteking ontstaan. Dan krijgen de bacteriën kans om schade aan te richten. De schade blijft helaas niet beperkt tot de mond. 

Hart- en vaatziekte  

Slechte mondverzorging kan leiden tot aderverkalking. Hierdoor stijgt de kans op hart- en vaatziekte. Het immuunsysteem speelt een grote rol. Onderzoekers vermoeden dat de reactie van het immuunsysteem op een ontsteking in de mond ook een ontsteking bij de aderverkalking uitlokt.  

Longontsteking  

Vaak last van ontsteking van het tandvlees of andere mondproblemen? Door de bacteriën kan een longontsteking ontstaan. Dit komt vooral veel bij ouderen. Maar liefst 43% van de oudere met een slecht gebit krijgt hier doordoor een longsteking. 

Alzheimer 

De ontstekingsstoffen die vrijkomen bij ontstoken tandvlees zijn gekoppeld aan de ontsteking in de hersenen die de ziekte van Alzheimer kan veroorzaken.  

Vruchtbaarheidsproblemen 

Ontstoken tandvlees wordt gekoppeld aan een verhoogd risico op vroeggeboorte en baby’s met een laag geboortegewicht.  

Mogelijke symptomen zijn: 

  • Slechte adem 
  • Bloedend en gezwollen tandvlees 
  • Losse tanden  
  • Tandpijn 
  • Droge mond 
  • Terugtrekkend tandvlees 
  • Regelmatig last van aften 
  • Gevoeligheid en pijn bij warm en/of koud eten en drinken 

Tips voor een gezond gebit:  

Tandenpoetsen  

Poets elke dag 2x je tanden. Houd per poetsbeurt 2 minuten aan. Voor een optimaal resultaat poets je met een elektrische tandenborstel. Zo verwijder je tandplak beter dan met een handtandenborstel. 

Tongschraper 

Op de tong blijven veel bacteriën plakken. Daarom is het goed om de tong ook schoon te houden. Dit kan door een tongschraper te gebruiken. Doe dit na het tandenpoetsen. 

Bezoek de tandarts  

Ga regelmatig naar de tandarts. Zo kan je een hoop problemen voorkomen. Heb je wel problemen aan je gebit? Dan ben je er op tijd bij.   

Dagelijks flossen 

Houd je mond gezond door te flossen. Door dit dagelijks te doen bescherm je het tandvlees tegen ontstekingen.  

Limiteer suiker 

Suiker is niet goed voor de tanden, dat weten we allemaal. Suiker wordt door de bacteriën in je mond omgezet door zuur. Dat zuur beschadigt je tanden en glazuur.  

Sharing is caring