Zo voorkom je gespleten haarpunten

We hebben er allemaal een hekel aan, gespleten haarpunten. Je haar ziet er onverzorgd uit en je wilt het liever niet knippen. Maar hoe houd je je haar gezond zonder gespleten haarpunten?  

Wat zijn gespleten haarpunten? 

Heb je last van gespleten punten dan is je haar beschadigd. Het buitenste laagje van je haar is gebroken. Hierdoor word je haar niet meer beschermd. Je haar droogt uit, met als gevolg dat de haarpunten gaan splijten.  

De oorzaak 

Er kunnen meerdere redenen zijn voor je gespleten haar. Hitte is een grote boosdoener. De föhn, stijltang en krultang kan je beter wat vaker laten liggen. Hoe meer hitte, des te meer de schade.  

Ook kan te vaak borstelen en het haar droogwrijven een oorzaak zijn. Beide zorgen voor wrijving. Zeker als het nog nat is kan je haar sneller afbreken en beschadigen. Borstel dus altijd rustig van onder naar boven en dep het haar droog.  

Tips tegen gespleten haarpunten 

Goede shampoo  
Een goede shampoo en conditioner is de must. Veel producten drogen het haar uit. Vermijd parabenen en sulfaten zoveel mogelijk. Deze drogen het haar alleen maar uit. Is je haar erg droog dan is de kans op gespleten haarpunten groter. 

Vermijd hitte  

Het beste kan je hitte zo veel mogelijk vermijden. Hitte verzwakt het haar. Dit komt omdat het de eiwitten vernietigt. Je haar is opgebouwd uit deze eiwitten. Je haar bevat vocht, gebruik je hitte dan verdampt dit en droogt je haar uit.  

Gebruik je wel hitte, gebruik dan een goede heat protector. Deze legt een laagje om de haren, zo bescherm je het haar tegen de warmte. Zet de temperatuur van je stylingtools lager als je ze wel gebruik. Je haar aan de lucht laten drogen is het beste.  

Haar drogen 

We drogen ons haar allemaal met een handdoek. Maar wist je dat het helemaal niet goed is? De vezels van de handdoek kunnen je natte haar beschadigen. Nat haar is namelijk erg kwetsbaar.  

Droog je haar het liefst met een katoenen T-shirt. Laat je haar daarna aan de lucht drogen. Het beste kan je je haar droogdeppen. Wrijf nooit, dit zorgt ervoor dat je haar breekt en beschadigd.  

Goede verzorging  

Droog haar is beschadigd haar. Er zullen dus ook sneller gespleten haarpunten ontstaan. Een goede shampoo en conditioner zijn een must. Maar een voedend masker mag ook niet ontbreken. Gebruik een masker één keer per week voor optimale hydratatie.  

Versterk je haar van binnenuit 

Natuurlijk is het belangrijk om je haar goed te verzorgen. Maar ook van binnenuit kan je je haar een boost geven. Door je haar te versterken beschadigt het minder snel. Foliumzuur zorgt ervoor dat je productie van rode bloedcellen wordt bevorderd. Je haar groeit dus sneller.  

Foliumzuur zit in groene bladgroenten, sinaasappels, sojabonen en tarwe. Biotine versterkt je haar door een metabolisme van vetten, koolhydraten en eiwitten. Biotine zit in producten zoals bruine rijst, linzen, zonnebloempitten en sojabonen.  

Knippen 

Als je eenmaal gespleten haarpunten hebt kan je maar een ding doen. Je haar knippen. Je kan gespleten haarpunten namelijk niet verhelpen. Wil je gespleten haarpunten voorkomen kan je het best elke drie maanden even bijpunten bij de kapper.  

Sharing is caring