AEROBICS!

De naam AEROBICS is alles behalve sexy te noemen maar of je het nou leuk vindt of niet, het is gewoon een feit dat alle fitness gerelateerde groepslessen hieruit voortgekomen zijn.

Ja, daar bedoel ik ook mee de Bootcamp clubjes en Crossfit workouts. De hele geschiedenis fitness zal ik je besparen maar laten we het er op houden dat men rond de 19e eeuw oefeningen deed op apparaten en dat de geboren Duitser Eugen Sandow min of meer als de ‘uitvinder’ van het huidige bodybuilden wordt gezien. Ene meneer Kenneth H. Cooper (tevens ook de uitvinder van de coopertest) ontwikkelde een oefening/training waarmee je je hart en longen versterkte en noemde dit AEROBICS. In 1969 werd dit omgebouwd tot “aerobic dancing” en stonden er hele groepen met z’n allen lekker te huppelen op muziek. De trend zette zich voort en werd wereldwijd pas echt een dikke hit toen actrice Jane Fonda zich ermee ging bemoeien.

Langspeelplaat..

Hier in Nederland hing men tot dan toe nog voornamelijk aan de ijzers totdat mijn ‘aerobic mama’ Debbie Jenner in 1982 de trend bij ons introduceerde. In die tijd hield ik mij voornamelijk bezig met zwemmen maar ik had wel een LP van Doris D. & the Pins (girlband) waar Debbie de leadzangeres van was en kon ik alle pasjes en choreografieën van the Pins na dansen haha. Ow, en voor iedereen die nu niet snapt wat een LP is….dat is een langspeelplaat en heet tegenwoordig gewoon een album pffff.

Anyway…de in Engeland geboren Debbie zorgde ervoor dat heel vrouwelijk Nederland wilde aerobicen en zij wat mij betreft dus de basis heeft gelegd van alle groepslessen die je maar kunt bedenken.

Het aerobicrooster..

Toen ik zelf eenmaal het zwembad had ingeruild voor een fluoriserent spandex stringpakkie was het aanbod op de clubs enorm. Denk aan Callanetics, City Jam lessen en Step Aerobic…you name it en het stond op het ‘aerobic rooster’. Ik denk ook serieus dat alle groepslestrends van de afgelopen jaren een heleboel clubs overeind hebben gehouden. Wilde niemand meer met dumbells stoeien kwam Billie Blanks om de hoek kijken met zijn Tae Bo workouts en hup ging iedereen ineens met elkaar ‘schaduwboksen’ op muziek. Of wat dacht je van Zumba? Ongeveer 13 jaar geleden konden er weet ik hoeveel clubs bijna de deuren sluiten vanwege de recessie en was daar ineens Beto Pérez, een Colombiaan die salsa aerobic naar een hoger niveau bracht met Zumba.

Hoe dan ook de aanstichter van ons huidige aanbod is en blijft voor mij altijd Debbie Jenner!

On Demand..

Aangezien wij met z’n allen een zeer druk bestaan hebben schiet een bezoek aan de gym er vaak bij in. Daarnaast zijn we allemaal ‘slachtoffer’ geweest van de afgelopen periode waarin we niet eens een bezoek kónden brengen en gingen we noodgedwongen aan online lessen meedoen. De meeste clubs boden hun diensten aan via de welbekende socials en zijn er nog wat virtuele platforms uit de grond gestampt. 90% van deze aanbieders zijn of gesneuveld of niet succesvol gebleken. Fit at Home is in 2017 gestart met een on demand platform en staat nog steeds als een huis boven water! De diversiteit aan work-outs is groot en voor iedereen toegankelijk.

Hoe dan ook, ook deze lessen zijn wat mij betreft weer terug te leiden naar de oude aerobicslessen van vroeger. Klein verschil met deze tijd zijn de outfitjes misschien…dat dan weer wel 😉

Sharing is caring