Wat te doen tegen overeten?

Ken je dat gevoel dat je eigenlijk al vol zit, maar dan toch weer wat lekkers ziet en het dan toch gaat eten en soms tot misselijkmakend toe. Je bent niet de enige, maar hoe kan het nou dat je maar blijft eten? 

Wat is overeten? 

Overeten is een bepaalde eetstoornis waar eetbuien in het middelpunt staan. Wanneer je vaker je controle verliest over de gevoelens en meer voedsel eet in een wat kortere tijd dan kan het zijn dat je last hebt van overeten. Wanneer je blijft overeten kan het ervoor zorgen dat je de controle totaal verliest  

Oorzaken van overeten  

Er is niet één bepaalde reden waarom je begint met overeten er zit namelijk altijd wel wat achter. Het kan namelijk te maken hebben met bijvoorbeeld seksueel misbruik, lichamelijk geweld, gebeurtenissen die erg emotioneel waren of verwaarlozing.  

Gevolgen van overeten  

Aan overeten zitten ook gevolgen die zowel lichamelijk of psychisch kunnen zijn. Je kan je steeds eenzamer gaan voelen of zelfs meer richting de depressie gaan. Hoe langer je dit gevoel hebt hoe groter de kans is dat je je volledig afsluit van de buitenwereld en dus in een sociaal isolement terechtkomt.  

Stoppen met overeten  

Nu is het zo dat overeten wel te behandelen is. Je kan er hulp voor zoeken bij een professional, maar je kan het ook zelf proberen met de mensen om je heen die je kunnen helpen. Een paar tips om het overeten te stoppen zijn: 

  • Probeer ervoor te zorgen om het eten dat erg verleidelijk voor je is niet in huis te hebben, zodat je ook niet wordt verleid.  
  • Plan je maaltijd in op bepaalde tijdstippen. 
  • Wacht ongeveer 15 tot 20 minuten voor je meer wilt eten. 

Wanneer je een eetbui hebt gehad hoef je je niet gelijk heel slecht te voelen, maar probeer na zo’n eetbui terug te gaan naar je normale maaltijden en lekker even sporten.  

Sharing is caring