Kan je seks hebben tijdens je zwangerschap?

Je krijgt het vrolijke nieuws dat jij en je vriend/man samen een kindje mogen krijgen. Ondanks dat het heel leuk is allemaal komen er wat vragen in je op. Hoe gaan je dit doen met geld, lukt het met een babykamer, en hoe zit met dingen die je normaal samen doet met je partner, bijvoorbeeld seks? 

Heb je nog zin in seks tijdens zwangerschap? 

In de eerste drie maanden van je zwangerschap kan je last hebben van verschillende klachten. Voorbeelden hiervan zijn hormonale schommelingen, misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijk opgezwollen borsten. Je zult ook merken dat vrouwen vaak ook een stuk minder zin hebben in seks. Het is niet alleen voor jou wennen dat je lichaam verandert maar ook voor jou partner natuurlijk.  

In de vierde tot zesde maand verandert de doorbloeding van je vagina, schaamlippen. Dit zorgt er juist weer voor dat je extra zin kan krijgen in seks.  

In de laatste drie maanden wordt er vooral praktisch naar gekeken. Is het wel zo handig, seks met zo’n dikke buik? 

Gelijk weer seks na de bevalling?  

Je bent net bevallen en je hebt nog veel last van vermoeidheid, een pijnlijke of droge vagina en pijnlijke borsten. Snel heb je dan al geen zin in seks meer. Je kan het beste even wachten totdat je lichaam weer volledig hersteld.  

Ook speelt de vermoeidheid een hele grote rol bij jou en je partner. Voordat jullie beide echt weer energie hebben, hebben jullie vanzelf meer zin. 

Beïnvloeding borstvoeding op seksleven 

Wanneer je borstvoeding geeft kan dit verder je seksleven nog beïnvloeden. Maar hoe dan? 

  • Je tepels kunnen erg pijnlijk aanvoelen 
  • Je borsten kunnen moedermelk lekken tijdens de seks 
  • Je kan erg last krijgen van stuwing 
  • Je vagina kan minder vochtig zijn door alle hormonen van de zwangerschap 

Sharing is caring