Gezonde gewrichten

We hebben allemaal weleens last van pijn in de gewrichten. We leggen je uit wat je eraan kan doen. Voeding heeft ook een grote bijdragen. Wat kan je eten zodat je minder pijn ervaart? 

Koud/warm therapie  

Koudetherapie kan toegepast worden bij verschillende en uiteenlopende klachten. Je kan koudetherapie inzetten bij; een ontsteking, zwelling, pijn, reumatische klachten en koorts. Rol een coldpack in een handdoek en breng deze aan op de pijnlijke plek. 

Warmtetherapie stimuleert de bloedcirculaties en ontspant de spieren. Warmtetherapie kan je toepassen bij klachten zoals: nekpijn, pijn in de schouders en rug en bij gewrichtspijn veroorzaakt door verkrampte spieren. Door de warmte ontspannen de spieren.  

Gewicht  

Het kan een mogelijkheid zijn dat je lichaamsgewicht te maken heeft met de pijn in de gewrichten. Indien je overgewicht hebt kan het zijn dat de gewrichten overbelast raken.  

Goed postuur 

Je houding is belangrijker dan de meeste mensen denken! Verbeter je houding door te trainen. Je merkt vast wel als je onderuitgezakt zit dat je rugpijn krijgt. Door je houding te verbeteren kan je deze gewrichtspijnen voorkomen.  

Stretchen  

Bij zowel gewrichts- als spierpijn is het belangrijk om soepel te blijven. Er is dan minder kans op blessures in het algemeen. Stretchen is de manier om soepel te blijven. Probeer eens een les yoga of doe dagelijks wat oefeningen.  

Warming-up 

Een warming-up en cooling-down zijn erg belangrijk. Doe dit dus altijd voordat je gaat sporten. Door de spieren op te warmen voorkom je blessures. Je herstelt beter door een warming-up en cooling-down te doen, zo voorkom je blessures en pijn in de gewrichten.  

Blauwe bessen 

Dit heerlijke fruit zit vol antioxidanten. Deze stof zorgt ervoor dat je minder snel verouderd. Dus zorgt er ook voor dat je gewrichten gezond blijven. Een toppertje om als snack te eten of toe te voegen aan je ontbijt.  

Broccoli 

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat 100 gram broccoli per dag gewrichtsklachten kan verminderen of zelfs voorkomen. De stof sulforafaan zorgt voor dit resultaat. Het blokkeert de enzymen die ontstekingen en pijn veroorzaken.  

Ananas 

De enzymen die in de broccoli zit, vind je ook terug in ananas. Probeer dus regelmatig ananas te eten. Ook bestaan er supplementen die deze enzymen bevatten.  

Bouillon 

Bouillon gemaakt van botten is rijk aan gelatine. Dit wordt gemaakt van opgelost collageen. Collageen vinden we in het menselijk lichaam terug in het bindweefsel. Het vermindert gewrichtspijnen.  

Zalm

 Deze vette vis zit vol omega 3 en beschermt tegen ontstekingen. Heb je veel last van gewrichtspijn dan kan het zomaar zijn dat je te weinig omega 3 binnenkrijgt. Geen fan van vis? Lijnzaad en noten zoals walnoten en amandelen zitten ook vol met deze stof.  

Sharing is caring