3x de meest voorkomende voedselallergieën

Ervaar je soms klachten na het eten van bepaalde dingen? Dan kan het zijn dat je een allergie of intolerantie hebt. We vertellen hoe je het kan herkennen. We hebben de meest voorkomende allergieën op een rijtje gezet.  

Wat is een voedselallergie 

Een allergie voor bepaald eten komt minder vaak voor dat je denkt. Bij kinderen is dit 5-7% en bij volwassen zelf maar 2-3%. Het gaat dus maar om een klein groep. Ben je allergisch? Dan reageert je immuunsysteem heftig op de eiwitten die het product bevat. 

Symptomen 

Een allergie kan zorgen voor een reactie over het hele lichaam. Van een verstopte neus tot buikpijn. 

  • Huidklachten 
    De huid wordt rood en kan gaan jeuken. Ook kunnen er galbulten en eczeem ontstaan. De jeuk kan in zogenoemde aanvallen komen.  
  • Oogklachten 
    Het slijmvlies kan rood worden. De ogen kunnen gaan tranen en jeuken. Ook kan het zijn dat het oog dik wordt en dicht gaat zitten door de zwelling. 
  • Vocht 
    Je kan de pech hebben dat je vocht gaat vasthouden. Dit zal voornamelijk in het gezicht zijn. 
  • Luchtwegen 
    Je neus kan dichtslaan of je krijgt een loopneus. Benauwdheid, hoesten, heesheid en kortademigheid komt ook veel voor. 
  • Mond 
    Blaasjes en zwellingen van de lippen, tong, keel en verhemelte. Er kan hevige jeuk ontstaan. 
  • Maag-/darmklachten 
    Misselijk, buikpijn, maagzuur, overgeven, diarree of obstipatie 
  • In hevige gevallen kan je hartslag versnellen, duizeligheid ontstaan en je buiten bewustzijn raken. 

Meest voorkomende allergieën  

Koemelk  
De eiwitten in het product zijn de boosdoener. De eerste symptomen kunnen als snel ontstaan. Soms al binnen enkele minuten. Ook bij kleine hoeveelheden kan je meteen last krijgen. Koemelkallergie komt het meest voor bij baby’s. Vaak groeien kinderen over de allergie heen. Het kan daarom verstandig zijn je kind regelmatig te laten testen. 

Verwar een koelmelkallergie niet met een lactose-intolerantie. Dit zijn twee verschillende dingen. Bij een lactose-intolerantie is er te weinig van het enzym lactase aanwezig in de darmen. Ook zijn de klachten anders. Je kan last hebben van een opgeblazen gevoel, buikpijn en misselijkheid. Zuivel hoef je niet te vermijden. Het verspreiden van de zuivel over de dag heen kan helpen. Ook kan je de porties kleiner maken.  

Ei 

Vaak als je allergisch bent voor ei dan is dat meestal voor kippeneiwit. Ook kan je de pech hebben dat je allergisch bent voor kwarteleieren of eendeneieren. De eiwitten in deze eieren komen overeen met die uit een kippenei. Hierdoor kan er een vergelijkbare reactie ontstaan.  

Helaas kan een klein beetje ei al voor symptomen zorgen. Dan kan je het beste ei helemaal vermijden. Ei is onder andere verwerkt in cake, mayonaise, ijs maar ook in vleesvervangers.  

Pinda  

Bij deze allergie is vaak maar een klein beetje nodig voor een heftige reactie. Er ontstaan dan ook snel huidklachten en vochtophopingen. Het inademen van de geur van pindakaas kan al problemen opleveren. Het vermijden van pinda en producten waarin het verwerkt is is de enige oplossing. 

Pinda zit verwerkt in meer dan je misschien denkt. Uiteraard zit het in borrelnoten en satésaus. Maar ook bak- en braadproducten, bouillon en sommige soepen en sauzen. Bekijk dus goed het label van de producten.  

Sharing is caring