Verschillende soorten hoofdpijn

Hoe irritant is het? Hoofdpijn. Iedereen kent het wel en ook iedereen heeft het ook wel eens gehad. Maar hoe ontstaat hoofdpijn eigenlijk? Welke verschillen de soorten hoofdpijn zijn er? Wat helpt er bij het verlichten van de hoofdpijn? Hoe kan je het beste hoofdpijn vermeiden? Of is er veel verschil in hoofdpijn bij mensen. Bij hoofdpijn heb je veel verschillende soorten. Denk hierbij aan clusterhoofdpijn, migraine, uitdrogingshoofdpijn of spanningshoofdpijn. 

Verschillende soorten hoofdpijn 

  • Migraine  
  • Clusterhoofdpijn 
  • Uitdrogingshoofdpijn 
  • Spanningshoofdpijn  
  • Normale hoofdpijn  

Migraine  

Migraine is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Als je migraine hebt dan heb je ook heftige aanvallen van hoofdpijn. Bij sommige mensen kan het wel 2 dagen duren voordat de migraine afneemt. Migraine is vooral hele erge kloppen en is meestal aan 1 kant van je hoofd. Soms is hierbij dan ook sprake van misselijkheid en overgeven. Bij het ontstaan van migraine is er vooral sprake van een verlaagde prikkeldrempel voor bepaalde prikkelfactoren. Voor mensen zonder migraine is dit geen probleem, maar mensen die wel migraine hebben, krijgen hier meteen hoofdpijn van. 

Clusterhoofdpijn  

Clusterhoofdpijn is een zeldzame soort van hoofdpijn. Het gaat vooral in periodes. Je hebt hier aanvallen van heftige hoofdpijn op één bepaalde plek in je hoofd en dat is ongeveer rond je oog. Er is geen oorzaak bekend van de clusterhoofdpijn, maar er wordt nog steeds heel veel onderzoek naar gedaan.  

Uitdrogingshoofdpijn en spanningshoofdpijn. 

Bij uitdrogingshoofdpijn en spanningshoofdpijn zit het al in de naam. Dit gaat natuurlijk over uitdroging en spanning. De oorzaak van uitdrogingshoofdpijn zoals het woord al zegt uitdrukking. Bij spanningshoofdpijn gaat het vooral om stress en drukte in je hoofd. Je krijgt hierdoor een spanning of zeurend gevoel aan beide zijkanten van je hoofd. Sommige mensen voelen de druk ook vaak op hun voorhoofd. Mocht dit lang aanhouden dan kan een fysiotherapeut een handje helpen om de spieren te ontspannen.  

Normale hoofdpijn 

Normale hoofdpijn is onder de mensheid het bekendst en dit kan door heel veel verschillende dingen komen. Denk hierbij aan; griep, verkoudheid, slecht slapen of een kater. 

Tips voor het verlichten van de hoofdpijn 

  1. Lichaamshouding verzorgen 
  1. Meer ontspannen, minder stressen 
  1. Vermijd cafeïne  
  1. Drink minder of geen alcohol 
  1. Zorg voor een goede nachtrust 
  1. Zorg dat je je bloedsuikerspiegel op peil houdt 
  1. Zorg voor een gezonde levensstijl  

Sharing is caring