5 geheimen voor een stressvrij huis

In dit tijdperk van grote kamers en tv’s met groot scherm, worden onze huizen aangekleed om indruk te maken en niet om ons te helpen tot rust te komen. Het creëren van een thuis waar je kunt wonen vraagt dat je deze visuele overprikkeling in balans brengt. 

Stop de chaos in de keuken 

De keuken is een veel voorkomende plek voor overprikkeling. Het is een ruimte vol geuren, geluiden en, vaak, felle kleuren. Loop naar binnen en vraag jezelf af hoe het met al je zintuigen gesteld is. Als alle vijf de zintuigen in overdrive zijn, zoek dan naar manieren om de balans te verleggen. Verf de kamer in een rustgevende kleur, voeg wat zachtere texturen toe met een vloerkleed en kussens, of zet wat zachte muziek aan in plaats van een televisie. 

Het kan ook een kwestie zijn van ervoor zorgen dat de ruimte is ontworpen voor de activiteiten die er daadwerkelijk plaatsvinden. Als de kinderen hun huiswerk maken op hetzelfde aanrecht waar je het eten kookt en je laptop controleert, wordt het misschien tijd om aparte ruimtes toe te wijzen voor deze taken. 

Gebruik de ruimte verstandig 

Iets wat je nooit ziet in een spa (waar elke vierkante meter met zorg is bedacht en uitgevoerd) maar vaak ziet in huizen is een verkeerd gebruikte of onderbenutte kamer. Het klassieke voorbeeld is de ongebruikte thuisgym. Mensen kopen fitnessapparatuur en willen er niet naar omkijken, dus stoppen ze het in een kamer die niet in de weg ligt en waar ze nooit naar binnen willen. 

Andere veelvoorkomende voorbeelden zijn te formele eet- of woonkamers die stof staan te verzamelen en bijna nooit worden gebruikt. Je huis moet faciliteren hoe je echt leeft; anders is het een obstakel voor je levensstijl, wat op zichzelf een enorme stressfactor is. Dus als je echt wilt sporten terwijl je kletst met je man die achter de computer wil zitten of wil lezen, moet je een kamer hebben die aan die behoeften voldoet.  

Vraag jezelf af of elke kamer in je huis in een echte behoefte voorziet. Als dat niet zo is, verander het dan. Waarom kun je geen serre, een kunstgalerie, een bibliotheek of een yogastudio hebben? Stel je de ruimte voor die je graag zou willen hebben, en claim hem! 

Upgrade het uitzicht 

In een hotel lijkt het wel of elke gastenkamer een uitzicht heeft. Dat komt omdat er een ontwerper is die daarvoor heeft gezorgd. Elk raam is een omlijst uitzicht, dus het moet iets omlijsten dat een doel heeft. Als je kijkt naar een ingekaderd uitzicht op het hol van je buurman, een boomloze oprit of een steeg, dan geef je die niet-zo-aangename visuals veel meer belang in je leven dan ze verdienen. 

Probeer het uitzicht aan te passen aan de sfeer van de kamer. Plaats een kruidentuintje voor het keukenraam, hang gordijnen op om het uitzicht vanuit je slaapkamer te verzachten, of zet strategisch een loungestoel in je tuin, zodat je het gevoel hebt dat je in een resort woont, elke keer als je er een glimp van opvangt vanuit het raam. 

Maak het niet te donker 

Of het nu een kelder, een klein kamertje of een smalle gang is, bijna iedereen heeft wel een plek in huis die te donker, schemerig en zonder natuurlijk licht is. Een geweldige techniek voor donkere kamers zonder ramen is een combinatie van gelaagde verlichting en een spiegel. De reflectie laat het licht bewegen en sprankelen. Het bootst het effect van zonlicht na. Je kunt het rustgevende en uitnodigende effect van een goed verlichte ruimte niet onderschatten. 

Maak het gezellig 

Hoe uitnodigend zijn de comfortabele plekjes in je huis? En heb je er genoeg? Ik denk dat we allemaal wel een plekje in huis hebben waar iedereen zich naar toe haast. Je moet meer dan één van die plekken hebben. 

Koop wat leuke nieuwe accessoires voor in de woonkamer en wat leuke kussentjes voor op je bed. Je zult zien dat dit al gelijk een warmere en gezelligere uitstraling aan je huis zal geven.  

Sharing is caring