Omgaan met werkstress

Omgaan met werkstress kan een uitdaging zijn. We weten allemaal dat het ervaren van stress niet gezond voor je is. Zonder stress functioneer je beter, houdt je overzicht en heb je meer plezier in je werk. Dat is natuurlijk erg belangrijk. Maar hoe kan je nou het beste omgaan met werkstress? 

Wat is werkstress?  

Een gezonde vorm van werkdruk kan geen kwaad. Het kan je helpen deadlines te halen of net even wat beter te presteren. Het langdurig ervaren van stress kan zorgen voor vervelende klachten. Zo kan je last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid maar ook is het overzicht soms totaal zoek. Je ziet door de bomen het bos niet meer.  

Het is belangrijk om werkstress vroegtijdig te herkennen. Hierdoor kan je snel actie ondernemen. We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.  

Planning 

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Een goede planning is dan ook erg belangrijk. Zoek een optie die voor jou werkt. Een papieren of digitale agenda of gewoon een schrift. Schrijf alle taken op die je moet doen en kijk welke prioriteit hebben.  

Kom in beweging 

Lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen. Ga in de pauze eens een rondje lopen. Zo kom je van de plek en krijg je meteen frisse lucht. Je zal ervaren dat het helpt om er even op uit te zijn. Overigens kan het ook helpen bij de concentratie. Een win-win situatie.  

Bewaak je grenzen  

Dit is misschien nog wel het meest belangrijk. Durf aan te geven dat je planning overloopt. Stel een alternatief voor om eventueel het grote project in taken te verdelen onder het team. Zeg nee als het echt niet uitkomt in je planning.  

Ontspannen na je werkdag 

Soms is het lastig om werk los te laten als je eenmaal thuis bent. Probeer bij thuiskomst iets te doen wat je leuk vindt. Lees een goed boek, ga sporten of kies voor een gezellig avond met familie of vrienden. De invulling van ontspanning is voor iedereen anders maar het belangrijkste is dat je er bewust tijd voor maakt.   

Sharing is caring