Afvallen na je zwangerschap

Veranderingen

Tijdens je zwangerschap veranderd er veel aan je lichaam, zo ook je gewicht. De ene vrouw komt maar 7 kg aan en een ander kan wel 30 kg aankomen. Na de bevalling ben je gelukkig al direct een paar kilo’s lichter door het gewicht van je baby, het vruchtwater, de placenta en de vliezen. Dit is samen goed voor ongeveer vijf kilo. Toch zijn er soms ook nog wat kilo’s die blijven plakken. Hoe raak je die nou het makkelijkste kwijt na de zwangerschap?

Trainen

De eerste tijd na de bevalling richt je je vooral op het herstel, en het wennen aan je leven met de baby. Het is belangrijk om je dagelijkse activiteiten geleidelijk aan weer op te pakken zonder je lichaam te forceren. Wanneer je je weer sterk genoeg voelt kan je weer rustig aan je oude trainingsschema oppakken.

Balans

Je moet de juiste balans vinden om optimaal te herstellen van de bevalling, helemaal niet bewegen is ook niet goed. Het advies is dan ook om tenminste zes weken na een vaginale bevalling en zeker 8 weken na een keizersnede heel voorzichtig te zijn en niet zwaar te tillen of te sporten.

Diëten

Diëten na je zwangerschap is geen goed idee. Je hebt alle voedingsstoffen hard nodig om weer aan te sterken van je bevalling en ook als je borstvoeding geeft is het belangrijk om je normale voedingspatroon aan te houden (en dus zelfs een beetje extra te eten!!).  Wanneer je je weer sterk genoeg voelt kan je langzaam aan proberen kleinere porties te gaan eten, maar een streng dieet is zeker niet aan te raden.

Borstvoeding

Geef je borstvoeding? Je hebt namelijk extra calorieën nodig om voldoende voedzame melk aan te maken. Gemiddeld heeft een vrouw dagelijks 500 calorieën extra nodig als ze borstvoeding geeft. Als je de voedingen aan het afbouwen bent en nog maar één of een paar voedingen per dag geeft, heb je natuurlijk minder extra calorieën nodig. Blijf wel voedzaam eten.

Flesvoeding

Indien je flesvoeding geeft, kun je gerust het eetpatroon aanpassen om overtollige kilo’s te verliezen. De meest verantwoorde en effectieve manier is om gezonde producten uit de schijf van vijf te eten en maximaal 500 kcal per dag te minderen. Gemiddeld val je dan een halve kilo per week af. Belangrijk is wel dat je genoeg voeding binnenkrijgt en een gezonde dosis energie hebt om voor je baby te zorgen.

Back in shape

Het is goed te weten dat terug in vorm zijn niet altijd betekent dat je lichaam hetzelfde is als voor de zwangerschap. Het is normaal als je wat vet vasthoudt op andere plekken dan voorheen, je buik minder plat is en je huid hier en daar wat slapper is. Gelukkig kun je ook lekker in je vel zitten en een geweldig moeder zijn in je veranderde lichaam! Het heeft namelijk een topprestatie geleverd en daar mag je trots op zijn!

Sharing is caring